Kritik Deprem Uyarısı Geldi: Marmara'da 10 Yıl İçinde..

Marmara için korkutan deprem uyarısı geldi. Edinilen son dakika bilgilerine göre 10 yıl içinde 7 büyüklüğünde bir deprem beklendiğine yer verildi.

Kritik Deprem Uyarısı Geldi: Marmara'da 10 Yıl İçinde..

Deprem uyarısı geldi.

Çorlu İlçesi Belediyesi ve Çorlu Kent Konseyi ile Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı ortaklığı ile düzenlenen  'Deprem ve Şehir Afetleri' konulu panele katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, kritik deprem uyarısında bulundu.

10 YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR DEPREM

Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Ersoy, Marmara Bölgesi'nde 10 yıl içinde büyük bir deprem beklediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"7.7 depreminin hakikaten dikkate alınması gerekir. Niye 7.7? Çünkü 7.7 depremini 1509 yılında yaşamışız. Biz isteriz ki, deprem dalgaları yerin içinden geçsin gitsin, hızlı geçerse işimize gelir hiç tutunmaz ama gevşek sulu bir zeminde geçemez takılır o zaman dalgalar büyümeye başlar. Dalgalar büyüdükçe binaya aktardığı yükler artar ve bu da binanın daha çok sallanması, zarar görmesi, yıkılması anlamına gelir."

MİLLİ GÜVENLİK SORUNU

Marmara depreminin milli güvenlik sorunu olduğunu belirterek açıklamasını sürdüren  Ersoy, "Niye Marmara'yı fazla konuşuyoruz. Çünkü 13 tane il var, toplam nüfusa baktığımız da 26 milyon yapıyor, 6 milyon konut var. Neredeyse ekonominin yüzde 50'sine katkı buradan. Dolayısıyla İstanbul insanı, Tekirdağ insanı, Anadolu insanı daha kıymetli demiyoruz. Diyoruz ki, Marmara'daki bir deprem ülkenin milli güvenlik sorunudur. Buradaki deprem bizi bağımlı hale getirebilir. Ülkemizin bağımsızlığı tehlike altına girebilir. Senaryolara göre 60 milyar dolara kadar çıkacak zararlar oluşabilir" ifadelerini kullandı.

ÇÖKEN BİNA BİLE AFET

Geçtiğimiz gün Kartal 'da çöken binanın bile bile gelen bir afet olduğunu söyleyerek sözlerini sürdüren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şu şekilde açıklamasını noktaladı:

"Fayanslar kırılmış, bunları herkes görmüş ve bunu bir tehlike olarak görmemişler. Bu bile, bile gelen bir afet. Hiç bir ev hiçbir şekilde pat diye 5 saniye içinde yıkılmaz. Böyle bir şey yok. İnşaat mühendislerimiz daha iyi bilir yok böyle bir şey. Mutlaka bir emaresi görülür o anda ihbar edilir insanlar sokağa tahliye edilir. Ondan sonra bina yıkılırsa yıkılır. Bu şekilde olması büyük bir ihmali gösteriyor"

Kamubulteni.com  | Ankara