İşyerinde Sigara İçenler Dikkat: Flaş Karar

Son dakika haberi: İşyerinde sigara içenleri ilgilendiren önemli karar Yargıtay 'dan geldi. İşte detaylar.

İşyerinde Sigara İçenler Dikkat: Flaş Karar

İşyerinde sigara içenler dikkat !

Bursa 'da bir dokuma boyahanesinde kimyasal maddelerin yanında sigara içtiği için bir kişi işten kovuldu. Kıdem ve ihbar tazminatı için mahkemeye başvuran işçiye Yargıtay 'dan kötü haber geldi.

Mahkemede davalı işveren , davacının boyahane bölümünde jet operatörü görevini yaptığını , işyerinde çalıştırı sırada sigara içtiğini ve bunun vardiya amiri tarafından tespit edildiğini beyan etti. 

Durumun insan kaynaklarına bildirilmesi sonrası davacının savunmasına başvurulduğu , daha sonra ise davacının iş akdinin 4857 sayılı İş Yasasının 25. ve 26. maddeleri gereğince işten çıkarıldığını söyledi.  Davalı patron; 5727 sayılı yasa ile sigara içilebilecek alanlar konusunda düzenleme yapıldığını, davacının iş yerini izinsiz olarak terk ettiğini de kabul ettiğini savunarak; davanın reddine karar verilmesini mahkemeden talep etti.

MAHKEME KARARI AÇIKLANDI: TEHLİKELİ

Mahkeme  ise davalı ile davacıyı dinledikten sonra kararını verdi. Verilen kararda şu ifadelere yer verildi:

''İplik, dokuma, tekstil, boya işi yapılan iş yerinde sigara içmenin yasak olması işin gereği olup tüm işçiler tarafından bilinebilecek durumdadır. Yapılan işin niteliği dikkate alındığında, iş yerinde imalat sırasında sigara içmenin ne kadar tehlikeli olacağı ortadadır. Davacı işçi çalışırken makinanın arkasında yanıcı maddelerin olduğu bir ortamda sigara içerek iş güvenliğini doğrudan doğruya tehlikeye düşürmüştür.

Davacının bu davranışı İş Kanunu'nun 25/II- ı maddesine aykırı olup işveren feshinin haklı olduğunun gözden kaçırılarak kıdem ve ihbar tazminatının reddi yerine kabulü bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA