En Düşük Memur Aylığı AK Parti Döneminde %102 Arttı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Memurların zam görüşmelerinde konuşuyor. Toplu sözleşme pazarlıkları başladı.

En Düşük Memur Aylığı AK Parti Döneminde %102 Arttı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un konuşmalarından satır başları:

Yaptığımız yasal düzenlemelerle de, kamu görevlilerine yönelik pek çok düzenleme yaptık. Konut edindirme de biriken tüm ücretleri hak sahiplerine ödedik. Banka promosyonlarından faydalandırmaya başladık. Kamu çalışanlarımıza 2005 ile 2015 yıllarında ilave bir derece ilerlemesi verdik. 2006 yılında 20 bin din görevlisini kadroya aldık, 214 bin geçici işçiyi sürekli işçi kadrosuna ve sözleşmeli personel statüsüne geçirdik. Kurumlar arasında ücret dengesizliğini giderdik.

300 bini aşkın sözleşmeli personeli kadroya geçirdik. 4/C'li personelleri 4B'ye geçirdik. 2010'da 1 Mayıs'ı resmi tatil ilan ettik. Kamu çalışanlarımızın beklentilerine uygun bir çok düzenleme yapıldık. 2011'de haftasonu tatilinde memurun izinsiz şehir dışına çıkışını kaldırdık. Yüksek Askeri Şura'nın ilişik kesme kararlarını yargı denetimine açtık. Başörtüsü yasağını kaldırdık.  

Kamu personel istihdamında da aynı yaklaşımlar söz konusu, engelliler, gaziler, gazi yakınları, şehit yakınları , devlet koruması altındaki çocuklarımız için sağladığımız istihdam haklarında ilerleme sağladık. Engelli memur istihdamında yüzde 10 artış sağladık. 36 bin şehit yakını, gazi ve gazi yakınımızı kamuda işe yerleştirdik. Devlet koruması altındaki evlatlarımızın 30 binini istihdam ettik. Güçlü millet olmanın yolu güçlü devlet olmaktan geçiyor.  

Son 17 yılında uzman, müfettiş gibi kariyer memur sayımızı 13 binden 58 bine, hemşire sayımız 39 binden 154 bine, tabip sayımız 37 binden 95 bine, öğretmen sayımız 516 binden 920 bine, din görevli sayımızı 113 bine çıkardık. Kamu personelinin artan maliyetlerine rağmen AK Parti döneminde enflasyon üzerinde maaş artışları sağlayarak da kamu çalışanlarımızın alım gücünü korumaya devam ettik. 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur aylığı, 3723 lirayı bulmuş durumda. 

Böylece en düşük memur aylığını nominal düzeyde yüzde 849, enflasyondan arındırılmış reelde %102 arttırmış olduk.

Toplu sözleşme görüşmelerinin yasa gereği Ağustos ayında tamamlanması gerektiğinden, talepleri süreç içerisinde en verimli , en etkin şekilde değerlendireceğiz. Takvim bugün belirlenecek. Tüm paydaşlarımızın görüşlerinden sonuna kadar istifade edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.