Dikkat Çeken Öneri: İnşaatta Mesai 7,5 Saat Olsun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, inşaat işçilerinin sorunları ile ilgili bir rapor hazırladı ve bu rapora göre bazı öneriler sıraladı.

Dikkat Çeken Öneri: İnşaatta Mesai 7,5 Saat Olsun

CHP 'den inşaat işçileri için dikkat çeken açıklama.
 

Sektörün emek yoğunluğu oldukça fazla bir sektör olduğunun belirtildiği raporda, yeni havalimanı inşaatındaki gösterilerin temel nedenine de değinildi ve güvencesiz, sağlıksız çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğine yer verildi. 

Söz konusu raporda, inşaat sektörünün, çalışma hayatını nher yerinde olduğu belirtilirken,  "İşçi sağlığı ve güvenliği, taşeron çalıştırma, düşük ücretler, sendikasızlaştırma politikaları en nihayetinde ülkemizde sayısı 2 milyona yaklaşan inşaat işçilerinin temel sorunlar arasında yer almaktadır." ifadelerine yer verildi.

SON 5 YILDA 1754 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Raporda son 5 yılda 1754 işçinin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiğine ve 1940 işçinin de sakat kaldığına  yer verildi.  Ağbaba 'nın raporu şu şekilde;

"Tüm çalışanların, işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik düzenlemeleri yaşama geçirilmeli, risk değerlendirmesi yapılmalı, iş yeri çalışma düzenlemeleri belirlenmeli. Ayrıca inşaat alanlarında yaşanan iş kazalarının önüne geçilmesi için ayrı komisyonlar oluşturulmalı ve denetimler sıklaştırılmalı. İnşaat iş kolunda taşeron ve güvencesiz çalışma sistemi tamamen yasaklanmalı. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının bulunmadığı çalışma alanlarına yönelik sıkı tedbirler alınmalı. İşçilerin barınma koşulları hem Çalışma hem de Sağlık Bakanlıklarınca düzenli olarak denetlenmeli. İnşaat iş kolunda yaşanan meslek hastalıklarına yönelik işçiler düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirilmeli. İnşaatlarda günlük çalışma saati 7,5 saat olmalı. Kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi ve çalışan tüm işçilerin SGK kayıtlarının yapılıp yapılmadığı sıkı şekilde denetlenmeli. Ölümlü iş kazalarının başında gelen inşaat sektörü, tehlikeli iş kolları kapsamında değerlendirilmeli ve buna uygun çalışmalar bir an önce yerine getirilmeli."

Kamubulteni.com  | Ankara

guncelbonus.org