Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Yeni Askerlik Sistemi Açıklamaları'

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Yeni Askerlik Sistemi Açıklamaları'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: Ankara'da da İstanbul'da da biz kaybetmedik kazandık. Biz buralarda vizyon, vitrin konusunda kayba uğradık. İlçelerin çoğunluğunu aldık mı, meclislerde buraları karar alma yerleri bizde mi bizde. Komisyonlar bizde. Belediyelerin zaten çalışmasının şekli nedir, Başkanın buralardaki hareket kabiliyeti, meclis, komisyonlardır. Yapacağı adımlar buralarla bağlantılıdır. Buralardan desteği sağlayamayacağı sürece istediği gibi adım atamaz. O zaman çıkar der ki 'Millete bizi çalıştırmıyorlar' , sen doğru iş yaparsan çalıştırırlar, doğru iş yapmazsan çalıştırmazlar.

CHP zihniyetinin görevi tarih boyunca çalıştırmamaktır. Biz doğru olan olduğu zaman destekleriz. Bunların doğru yapma kabiliyeti yok ki. Geçmişleri bunların ortada. Bizim vaatlerimiz yine aynı, hiç bir şeyin, hiç kimsenin milletimize verdiği sözleri yerine getirmemizin önüne geçmesine müsade etmeyiz. Rabbimiz izin, milletimiz destek verdiği sürece son nefesimize kadar bu kutlu yolda mücadeleyi sürdüreceğiz. 

Suriyenin kuzeyinde PKK, YPG'ye en büyük desteği veren kim, bizim stratejik ortağımız. Bunlara onbinlerce tır gönderdiler mi, daha neyi anlatalım. Bunların Türkiye'deki tek hedefleri, AK Parti'yi iktidardan nasıl indirebiliriz. Dertleri bu, ama indiremeyecekler. Buna güçleri yetmez. Bunun için bu ekibin çok iyi çalışması lazım. Bizim gayretimiz çok önemli. 'Ya işte onlarla uğraşılır mı, şöyle güçlü' diyorlar, hepsi doğru, ama 'La Galibe İllallah'.

Önümüzün kapalı olduğunu zannettiğimiz yerde açıldığını göreceğiz. 

Bu yılın başından şu ana kadar 2 bin teröristi etkisiz hale getirdik. Peki daha önce bu teröristler yok muydu, bunların inlerine girdik mi, girdik. Şu anda bu teröristler kaçacak delik arıyorlar. Biz terörle bu mücadeyi verirken, daha önce silahlı kuvvetlerin içinden gelen birileri de, bakıyorsunuz milli ve yerli olmaktan uzak yerlere bazı bilgileri sufle ediyorlar. Yapılan işlerin yanlış olduğunu öne sürüyorlar.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNE GELEN ELEŞTİRİLER

Yeni askerlik yasasıyla ilgili bazı şeyleri söyleyip duruyorlar. Siz korkaksınız. Hiç bir zaman siz bu milletin askerinin şanına yarışır bir komuta kademesi olmadınız, olamadınız. Onların da üzerine gitmediniz, gidemediniz. Neler yaptıklarını gayet iyi biliyorum. Sivil hayata döndükten sonra yazıyor, çiziyorlar. Biz abdestimiz var, yaptığımıza da eminiz. Emin olarak yolumuza devam ediyoruz.

DETAYLAR GELİYOR...

ASKERLİKTE DEVRİM NİTELİKTE ADIMLAR ATIYORUZ

Yılların beklentisini yerine getiriyoruz. Günümüz dünyasında askerlik, çok iyi eğitim, uzmanlık isteyen bir meslek haline dönmüştür. Askeri alandaki operasyonel faaliyetler ve maliyetler bu işin yükümlüler ile yapılmasını verimsiz ve anlamsız hale getirmiştir. Ayrıca kısa süreli eğitimle sahaya sürülen askerlerin can güvenliklerini sağlamak zorlaşmaktadır. Türkiye epeyce vakittir, planlı ve bilinçli şekilde profesyonel askerliğe geçişin hazırlıklarını yürütmektedir. Bununla birlikte ülkemizin artan nüfusu sebebiyle askerlik çağına gelen gençlerimizin sayısında yığılmaların yaşandığı görülmektedir. Bedelli askerlik uygulamalarının amaçlarından biri de bu yığılmayı ortadan kaldırmaktadır. Gençlerin eğitim, iş hayatlarında kariyer planlarının onları ileri yaşlarda askere gitmeye zorlaması başka önemli husus.

ASKERİ AKSAKLIK YAŞANMAYACAKTIR

Gerçeklere gözümüzü kapatamayız. Ben Gn. Kurmay Başkanı değilim. Genelkurmay başkanlarımızın çoğuyla çalıştım, bir çok bilgiyi onlardan alma şansını yakaladım. Tabi burada kuvvet komutanlıkları ve en son genelkurmay başkanımız ve Savunma Bakanlığı görevinde olan Hulusi paşamızdan bunları dinleyeceğiz. Halen meclis gündeminde bulunan yeni askerlik sistemi düzenlemesi bu anlayışlarla ortaya çıkmıştır. Terhis olacak yükümlü sayısı, bunların yürüttükleri görevlerinin idame ve ikame edileceği konuları dikkate alınarak yapılmıştır. 419 bin olan TSK'nın mevcudunun 200 bine yakını subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli er erbaş'tan oluşmaktadır. Ktirik görevlerde, Terörle mücadelede vazife üstlenen tüm birliklerimiz muvazzaf askerlerimizden oluşmaktadır. Yükümlüler daha çok geri hzimet, kıta görevlilerinde hizmet veriyor. Yeni sistemle yükümlülerin yarıya yakını hemen terhis olacak, kalanları görevlerine devam edecekler. Yeni askerlik sistemine geçilmesiyle ne ülke sınırımızda, ne KKTC'de hiç bir askeri aksaklık yaşanmayacaktır.