Askerden Dönene 2031 TL'ye Kadar İŞKUR'dan Maaş

Askere gittiği için işini bırakan gençlere iyi haber. İşinden ayrılmak zorunda kalan ve dönüşte iş arayacak gençlere bu süre içinde işsizlik maaşı verilecek.

Askerden Dönene 2031 TL'ye Kadar İŞKUR'dan Maaş

Yeni askerlik sisteminde askerden dönene işsizlik maaşı.

Sabah Gazetesi 'nden Faruk Erdem , bugün kaleme aldığı yazısında , askere gitmek için çalıştığı işyerinden ayrılan gençleri bilgilendirme adına yazısını kaleme aldı. Söz konusu yazıda , askere gitmeden önce çalışan ve askere gitmek için işinden eayrılmak zorunda kalan gençlere , askerlik dönüşü işsizlik maaşı verileceğini aktardı. 

ASKERLİK YASASI ÇIKARSA

Tek tip askerlik için Askeralma Kanun teklifinin önümüzdeki hafta meclisten geçmesi bekleniyor. Meclisten geçmesi durumunda terhis olacak askerler bu durumdan faydalanabiliyor. 

ŞARTLAR NELER?

İşsizlik maaşı alacak vatandaşların  son 3 yılda en az 600 gün sigorta primlerinin yatırılmış olması gerekmektedir. bunun yanı sıra işten çıkarılmadan son 120 günde de hizmet akdine tabi çalışmak gerekiyor. İşsiz kalan çalışanların çıkış bildirgelerine yazılan kod işsizlik maaşı için çok önemli. Bu yüzden ayrılırken işyerinizin bu kodları işsizlik maaşı alacağınız şekilde bildirmesi gerekiyor.

ASKERLİK DÖNÜŞÜ BAŞVURU OLUYOR

Askere giden gençler için de işsizlik maaşı imkanı  varç İşsizlik maaşı alabilmek için askerlik dönüşü başvuru yapma şartı var.

Bu yol izlenecekse 2 durum var. Bunlardan ilki ; bir çalışan prim gün sayılarını tamamlayıp işsizlik maaşı alacak şekilde işten çıkartıldığında Türkiye İş Kurumuna giderek maaş bağlatabilir. Ancak bu vatandşalar, askere gittiğinde işsizlik maaşı kesilir. 

Askerlik dönüşü 30 gün içinde İŞKUR 'a başvuru yapılması halinde işsizlik maaşı kaldığı yerden devam eder.

İkincisi ise askerlik için işten çıkanlarla ilgili . İşverenler bir çalışanını işten çıkarttıklarında 10 gün içinde SGK'ya bildirmek zorunda. Bu bildirimde işçinin çıkış sebebi de belli kodlarla ifade ediliyor. Burada işsizlik maaşı alabilecek bir kodun olması gerekiyor. Askerlik için ayrılan çalışanların da bu durumunu belirten kodun işaretlenmiş olması lazım.

Burada iki tarih çok önemli. İşten ayrıldıktan sonra askere gidilen zamana kadar en fazla 90 gün geçmesi gerekiyor. İkincisi de terhisten sonra en fazla 30 gün içinde başvurma zorunluluğu var. Eğer bu süreyi geçirirseniz alacağınız maaşın süresinden kesiliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan 1.015,59
Son 4 Ay 3.500 TL ile Çalışan 1.389,37
Son 4 Ay 6.000 TL ile Çalışan 2.031,19

(*)  Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin

brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için işsize ödenecek

aylık işsizlik ödeneği bu şekilde hesaplanmıştır. 2019 yılında

brüt asgari ücret 2.558,40 TL'dir.

YENİ ASKERLİK BEKLEYENLER BU SAYFADA

Yeni askerlik bekleyen diğer adaylarla bilgi alış verişi için TIKLA