Asgari Ücret Komisyonuna Katılan O İşçi Nasıl Geçindiğini Anlattı

Bu yıl Türk İş, asgari ücret ile nasıl geçinilemediğini anlatmak için bir asgari ücretle çalışanı komisyona götürdü. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen  toplantıda asgari ücretle çalışan personel, nasıl geçimini sağladığını anlattı.

Asgari Ücret Komisyonuna Katılan O İşçi Nasıl Geçindiğini Anlattı

Asgari ücret Komisyonu 'nda bu yıl bir ilk yaşandı.

Yalova Üniversitesi Merkez Yerleşke'de özel güvenlik görevlisi olarak çalışmakta olan Gülden Görmez, bugün Yalova İstanbul Caddesi üzerinde kiralık olarak oturduğu evde gazetecileri ağırladı. 

Boşanmış ve 2 çocuk annesi olduğu öğrenilen Görmez, aldığı asgari ücretten geriye sadece 3 TL kaldığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"15 gün önce yakmaya başladım doğal gazı. Bu 15 günlük bir fatura. 150 lira gelmiş. 850 lira zaten kira ödedim; 1000 lira yaptı. Şimdi kredi taksitim var, 650 lira. Onu ödeyeceğim; 1650 lira yapıyor. Ben yol ve yemek ücreti alıyorum ama iş yerinde yemek yiyorum. Çalışma saatinin içerisinde yemek yemek zorundayım. Para zaten oraya gidiyor. Yol parası da zaten yola gidiyor. 1603 liradan ayda elimde 3 lira kalıyor. Kredi ve kiraya gidiyor para. Bu faturaları kredi kartlarımdan ödüyorum. Diğer kartım müsaitse oradan çekip onun asgarisini, oradan çekip diğerinin asgarisini yatırarak, böyle yürüyor. Bu krediyi de onun için çektim zaten çünkü kredi kartlarım doluydu artık dönmüyordu. Kredi çekip en azından biraz rahatlayayım istedim. Kriz yönetimi gibi. İyi mi oldu? Hayır iyi olmadı. Şimdi 650 lira hem kredimi ödüyorum hem de kredi kartımı kullanmaya devam etmek zorunda kalıyorum. Bunu da orada dile getirdim"

İlk toplantıda asgari ücret ile geçinen işçilerin sorunlarını dile getirdiğini söyleyerek sözlerini sürdüren Görmez, "İnşallah buna duyarlı olurlar çünkü bir tek bu durumda olan ben değilim. Ben herkesin sesi olarak oradaydım ve birçok asgari ücretli de bu şekilde geçiniyor. Kredi kartı olmayan da var, kredi alamayan da var, sadece o parayla döndürmeye çalışan var. İnsanlar çocuklarını okutamıyor. Bırakın, okul masraflarına bu para yetmiyor bile. Servis tutmak zorunda kalıyorlar, okul için başka ihtiyaçlar oluyor. Yani olmuyor, gitmiyor artık. Bugünkü yemeğimiz makarna; daha ne anlatayım ki. Anlatacak bir şey yok. Aslında herkes farkında. Asgari ücretlinin ne kadar sıkıntı çektiğinin herkes bilincinde. Bu sefer farklı bir yerden bakarlarsa bizim sıkıntılarımızı daha iyi anlarlar diye düşündük. İnşallah bu sene güzel olacak diye umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

Asgari ücrete gelmesini istediği zam oranını da belirten Görmez, "O artık onların duyarlılığına, gerçekten bizi anlayıp anlamadığına bağlı. İnşallah 2 bin lira üstü ve enflasyon oranının maaşa yansımasını istiyoruz. Enflasyon rakamları çok yüksek şu an. Böyle olursa belki biraz, yine bu tabii eksik ama en azından nefes alabiliriz" dedi.

Kamubulteni.com  | Ankara