5 Bin TL Maaş Veriyorlar: Çalışacak Çoban Bulamıyorlar

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği  Genel Başkanı Nihat Çelik yaptığı son dakika açıklamasında bulundu ve 5 bin TL maaşla çalıştıracak çoban bulamadıklarını 150 bin çoban ithal edileceğini söyledi.

5 Bin TL Maaş Veriyorlar: Çalışacak Çoban Bulamıyorlar

5 bin TL 'ye çalışacak çoban bulamıyorlarmış

Türkiye Gazetesi 'nde yer alan açıklamada Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği  Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye 'deki çoban eksiğine değindi. Çelik  5 bin lira maaş teklif edilmesine rağmen çalıştıracak çoban bulamadıklarını söyledi ve  "Türkiye'de çoban meselesi çözülmeden, küçükbaş hayvan sektörünün problemleri çözülemez. İnsanlar hayvancılık yapmak istiyor ama çoban konusunda dertli. Meralarımız, coğrafyamız ve iklim şartlarımız yeterli. Fakat çoban bulamadığımız için hayvancılık yapamıyoruz. Halihazırda 150 bin çoban açığımız var. Bunun için Afgan çoban ithal etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

AFGAN ÇOBAN İTHAL EDECEĞİZ

Çoban eksiği için Afgan ithal edileceğini ifade eden , bunun için yetiştiricilerin de istekli olduğunu söyleyen Çelik "Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ile konuyu görüştük. Kendisi de Afgan çoban konusuna sıcak bakıyor. Öyle ki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile çalışma izni meselesini bile ele almışlar. Şu anda mevzuat çalışmaları sürüyor. Olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz. Halihazırda birçoğu kaçak çalışıyor. Yasallaştığı zaman rahat çalışabilecekler. Bakarsınız, ilerleyen zamanlarda ailelerini de getirirler. Avrupa'da nereye gidersen git, bu işleri aileler yapıyor. Üç bin hayvana iki üç kişi bakıyor" dedi.

5 BİN LİRA MAAŞ VERİYORUZ AMA..

Türkiye 'de işsizliğin ciddi ayıda olduğunu söyleyen, ancak çoban bulamadıklarını ifade eden Çelik, "Türkiye'de işsiz sayısı, resmi rakamlara göre 4,5 milyon kişi civarında. Buna rağmen asgari ücretin 2,5 katı maaşla çobanlığa ilgi duyan yok. TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, gençlerin çobanlığa çekilmesi için İŞKUR'un devreye girmesi gerektiğini kaydetti. Çelik "İşe yerleştirmelerde çobanlığa kontenjan ayrılmalı. En azından devletin kontrolü altındaki profesyonel işletmelerdeki çoban ihtiyacı böyle karşılansın. Bu adım atılırsa insanımız bu mesleğe alışacak, sıcak bakacak ve gittikçe talep olacak" dedi.

3 AY ÇALIŞMIYORLAR

Sivas 'ta bir üretici, hayvancılığın önündeki en büyük sıkıntının çoban sıkıntısı olduğunu , buldukları çobanların 3 ay bile çalışmadığını söyledi. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA