TBMM'de Flaş Açıklama: En Az Asgari Ücret Kadar Zam

Milliyetçi Hareket Partisi TBMM Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, TBMM Genel Kurulu'nda taşeron işçilerin maaş zammı konusundaki beklentilerini gündeme getirdi.

TBMM'de Flaş Açıklama: En Az Asgari Ücret Kadar Zam

Taşeron şirketlerde çalışan işçilerin geçtiğimiz yıl yayımlanan KHK ile kamu kurumlarında istihdam edildiğini fakat taşeron işçilerin maaş ve özlük hakkı bakımından hala sorunlarının devam ettiğini belirten Bülbül, bu işçilere yönelik düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Asgari ücret artışının enflasyonun üzerinde olduğunu fakat taşeron işçilerin yüzde 4+4 oranında zam aldığını belirten Sakarya Milletvekili, bu konuda yeni bir düzenleme yapılmasının büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

 MHP'li Bülbül şu ifadeleri kullandı: "Hepinizin malumu olduğu üzere, taşeron şirketlerde çalışan işçilerimiz geçtiğimiz yıl itibarıyla 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince sürekli bir iş sözleşmesiyle, kamu tarafından kurulan şirketlerde istihdam imkânına kavuşmuştur. Burada, işçilerimizin ücret ve özlük hakları konusunda bu süreçte belli bazı sıkıntıların ortaya çıktığını görmekteyiz. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince, kadroya geçiş tarihinden önce Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen ve yürürlük süresi 2020 yılında sona erecek olan toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre altı aylık periyotlar hâlinde ücretlere yüzde 4 oranında zam uygulanacağı ifade edilmiştir. Yüksek Hakem Kurulunun belirlemiş olduğu bu oran 2016 yılı enflasyon oranına göre gerçekleşmiş; 2018 yılı enflasyon oranı, TÜİK'in açıkladığı verilere göre ise 20,3 olmuştur. Şimdi, bu oran dikkate alındığında, çalışanlarımıza verilen ücret artışı ve sosyal haklar enflasyon artışı karşısında çok cüzi miktarda kalmakta ve âdeta erimiş olmaktadır. Emeğinden başka sermayesi olmayan çalışanlarımız açısından sosyal ve psikolojik açıdan büyük bir sıkıntı olarak gördüğümüz bu meseleyle ilgili olarak acilen bir çözüm bulunması gerektiği kanaatindeyiz.

Asgari ücret artışının önemli ölçüde gerçekleştiği, yüzde 25'ler seviyesinde olduğu ve kamuoyunda da bütün toplum kesimlerinde de büyük bir memnuniyet yaşandığı bir dönemde bu kadro sevincini yaşayan bu kardeşlerimizin bu mağduriyetlerini gidererek asgari ücrete uygulanan zam oranı veya enflasyon oranları çerçevesinde maaşlarında, ücretlerinde yeniden bir düzenleme yapılması gerektiğini burada ifade ediyor, Genel Kurula saygılar sunuyorum.