Taşeronda En Düşük Maaş 2 Bin 364 TL Oldu Ama..

Taşeron düzenlemesinin ardından en düşük maaş ve kıdem tazminatı ile tediyeler az da olsa sevindirdi.

Taşeronda En Düşük Maaş 2 Bin 364 TL Oldu Ama..

Geçtiğimiz yıl işçilerin kadro almasının ardından bu yıl ilk maaş zamları yapıldı.

2019 yılına girilmesi ile birlite asgari ücret zam oranı belirlenmişti. Aralık ayının sonunda belirlenen asgari ücret zammı ile en düşük işçi maaşı 2020 TL oldu. Ancak işçilerin YHK kararı ile maaşlarına yüzde 4 zam yapılması ön görülüyordu. 2020 'ye kadar maaş zamları , önceki toplu sözleşmeye tabi olan işçilerin maaşlarında adaletsiz zamlar yapıldı. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kamu kurumlarına gönderdiği son yazıda taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında kalanların maaşlarının asgari ücrete eşitlenmesi ve yüzde 4 'lük zam oranının bu rakam üzerindne yapılması istendi. 

Bu oranın eklenmesi ile birlikte en düşük işçi maaşı 2100 TL oldu. 

TEDİYE ÖDEME MİKTARLARI DA ARTTI

Kadroya geçen taşeron işçiler ile kamu işçilerine her yıl  ilave tediye ödemesi yapılıyor.  İşçilere ödenecek ilave tediyeler , maaşlara göre belirlenmektedir. Maaşlara zam gelmesi ile birlikte ilave tediye ödeme miktarı da arttı.

İlave tediye ödemeleri 52 günlük ödenecek ve 4 ayda bir işçilere verilecek. 4 ayda bir en düşük işçi maaşı hesaba katıldığında 791 lira olarak tediye ödemesi yapılacak. Böylece işçilere her ay ortalama 264 TL maaş verilmiş olacak. 

İlave tediye ödemesinin de eklenmesi ile işçilerin en düşük maaşları ortalama 2 bin 364 TL oluyor. 2019 yılı ikinci tediyesi 31 Mayıs günü hesaplara yatacak.

BELEDİYE İŞÇİLERİ TEDİYE ALAMIYOR

Belediye bünyesinde şirketlerde çalışan işçiler tediye alamıyor. İşçiler tediye ödemesi almak istiyor.

MAAŞ ZAMLARINDAKİ ADALETSİZLİK

Maaş zamları ile ilgili tepki çeken kısım ise , asgari ücret 1600 TL iken 2000 TL maaş alan vasıflı işçilerin maaş zamları da asgari ücret alan işçi kadar oldu. 

KIDEM DÜZENLEMESİ

Taşeronda kıdem tazminatı meselesi de , TBMM 'de çözüldü ve düzenlemeye göre emeklilik süreçlerinde veya kıdem tazminatları esas alınan hesaplamalar kapsamında, kıdem tazminatı alt işverenler tarafından ödenecek.

MÜJDE ŞEKLİNDE VERİLMESİ ŞAŞIRTICI

Bilinen birçok internet sitesi, normalin altında verilen bu zam oranını büyük müjde gibi veriyor. 

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

Kamubulteni.com  | Ankara