Kadro Alan Taşeronun Maaş Zammı Hakkında Flaş Açıklama

Kadroya geçen taşeron işçilerin zam tepkisi hala devam ediyor. Hak ettikleri zam oranını alamayan işçiler ile ilgili son dakika açıklaması geldi.

Kadro Alan Taşeronun Maaş Zammı Hakkında Flaş Açıklama

Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde taşeron işçi olarak çalışan personeller, geçtiğimiz 2017 Aralık  döneminde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya alındı. 2018 yılında yapılan sınavlarla taşeron işçiler kamu kurumları bünyesine sürekli işçi olarak alındı.

Kadroya geçen taşeron işçilerin maaş zamları büyük tartışma konusu oldu. Asgari ücrete gelen zam oranına toplu sözleşme zam oranı eklendi ve işçiler bu oranda zam aldı. Bu da işçileri mağdur etti. 

Edinilen son dakika bilgilerine göre kadroya geçen taşeron işçiler, maaş zamlarını “tek bir kelime” nedeniyle alamadı. Hürriyet 'ten Hacer Boyacıoğlu , buün kaleme aldığı yazısında , taşeron işçilerin neden zam alamadığına yer verdi. Boyacıoğlu, bugün yayımlanan yazısında,  Koop-İş Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar ile görüşme yaptığını ve bu isimlerin,  “Yüzde 26’lık zamdan bir ifade yanlışlığı nedeniyle yararlanamayanlar var. Çalışanlar da dava açmaya başladı. Bu haksızlık giderilmeli” açıklamasını yaptığını aktardı..

Alemdar, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Taşeron sürecinde, firmalara iş verilirken, taşeron kapsamında çalışanların ücretleri de asgari ücrete göre orantılanıyordu. Bazı çalışanlar asgari ücretin bir buçuk katı kadar, bazıları ise iki veya 3 katı kadar ücretler karşılığında çalışıyordu. İşçiler kadroya geçerken ise ücretlerinin bildirilmesi gerekiyordu. Karışıklık da bu noktada çıktı. Bazı işçilerin ücretleri asgari ücret katları olarak bildirilirken, bazılarınınki net rakam olarak bildirildi. Ücretleri net rakam olarak bildirilenlerin asgari ücretle olan bağı kopmuş oldu. Bu nedenle çalışanların bir bölümü bu yıl asgari ücrete yapılan yüzde 26’lık zamdan yararlanamadı.”

MAAŞ ZAMLARI TEK KELİME İLE OLMADI

Çalışan sayısının 250 bini geçtiğini belirterek açıklamasını sürdüren Alemdar, şu ifadeleri kullandı:

“Sadece yüzde 4’lük zamla yetinmek zorunda kalan yüzbinlerce işçiden bahsediyoruz. Bu büyük bir ayrımcılık nedeni de oluyor. Bazı çalışanlar yüzde 26 artı 4 alırken, bazıları sadece yüzde 4’lük ücret artışı aldılar. Bu sorunun çözülmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor”

TAŞERON İŞÇİLERİN SOSYAL YARDIMLARI

Taşeron işçilerin bir diğer sorunlarının sosyal haklar olduğunu söyleyen Alemdar, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

“Çalışanların çocuk yardımı 25 TL, yakacak yardımı 30 TL, yemek yardımı 5 TL. Bu rakamlar 31 Ekim 2020’ye kadar da artmayacak. Oysa son ekonomik koşulların ardından bu rakamların revize edilmesi gerekiyor. Geldiğimiz noktada yıllık yüzde 20.35, altı aylık ise yüzde 10.75’lik bir enflasyon var. Bu rakamların dikkate alınmasını istiyoruz”

Taşeron haberlerinden bildirimle haberdar olmak için kamubulteni.com mobil uygulamasını indirin.

Kamubulteni.com | Ankara
Kaynak: Hurriyet