İşte 99 İstanbul Depreminin Şiddeti

İstanbul 'da medyana gelen 5,8 'lik deprem sonrası en çok araştırılan konu , 1999 depreminin büyüklüğü oldu. 99 depreminin büyüklüğü neydi? İşte detaylar.

İşte 99 İstanbul Depreminin Şiddeti

99 depreminin büyüklüğü neydi?

İstanbul 'da bugün meydana gelen deprem büyük korku ve paniğe neden oldu. Deprem sonrası en çok araştırılan konu , 1999 yılında Gölcük 'te meydana gelen deprem oldu. Vatandaşlar Gölcük depreminin kaç büyüklüğünde meydana geldiğini araştırmaya başladı.

1999 Gölcük Depremi. İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi olarak bilienn deprem 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02 'de meydana geldi. Tarihimizin büyük depremi olan,Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Richter ölçeğine göre 7,5  büyüklüğünde meydana geldi. Deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.

KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ?

Resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişi 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybetti. 23 bin 781 kişinin yaralandığı depremde 505 kişi sakat kaldı ve 285 bin 211  konut hasar gördü.

İTÜ 'DEN DEPREM AÇIKLAMASI

"Marmara fayının davranışı her yerde aynı değil

Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi'nin içine giren kısmı (ve buna bağlı ikincil faylara) yer bilimcilerce genel olarak 'Marmara Fayı' diye adlandırılmaktadır.

Bu fay, davranışı her yerinde aynı olan bir fay değildir. Bazı yerlerinde fay üzerinde İngilizce'de "creep" denen kaymaya benzer bir hareket ve bununla ilişkili küçük depremler olur.

Bazı yerlerinde ise deprem neredeyse hiç olmaz. Marmara Fayı'nda gerçekleşen son büyük deprem 7.4 büyüklüğündeki 1999 İzmit depremidir ve bu depreme neden olan kırık İzmit Körfezi'nin içine doğru ilerlemiştir.

Marmara'da olması beklenen depremin üzerindeki segment"

Marmara Fayı üzerinde depremsellik yönünden suskun olan (dolayısıyla kırılması beklenen ve ekteki Marmara denizi fay haritasında sismik boşluk olarak adlandırılan) bir ucu Silivri açıklarında ve diğer ucu da Avcılar'ın güneyi olan Kumburgaz fay segmentidir.

Deniz tabanında yapılan jeoloji, jeodezi ve sismoloji çalışmaları Kumburgaz fayının çok uzun bir süredir kırılmadığı, kilitli olduğu ve Marmara Denizi'nde olması beklenen depremin üzerinde olacağı düşünülen fay segmentidir.

Tam kilitli Kumburgat hattının uç noktasında"

Son iki günde meydana gelen 4.6 ve 5.7 büyüklüğündeki iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret etmektedir.

Sismoloji verilerine dayanarak, söz konusu iki deprem ve bunların arasında gerçekleşen artçıların tamamının, aynı mekanik kırılma süreci kapsamında gerçekleştiği sonucuna varılmıştır.

Mevcut sismik aktivite dikketle takip edilmeli"

Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir.

Bu süreç içinde Üniversitemiz, bilgi kirliliğini önlemek adına konunun uzmanı akademisyenlerin görüşlerini kamuoyu ile paylaşmaya İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi üzerinden devam edecektir."