Son Dakika: Yalova'da Art Arda Depremler

Son dakika haberi: Yalova'da art arda depremler meydana geldi. Korkutan depremler, büyük İstanbul depreminin habercisi mi sorusunu akıllara getirdi.

Son Dakika: Yalova'da Art Arda Depremler

Son dakika haberi: Yalova 'da art arda depremler.

Edinilen son dakika bilgilerine göre Yalova 'da art arda depremler oldu. Saatler 9,34 'ü gösterdiğinde Yalova Esenköy merkez üslü 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremin ardındna saatler 9,47 'i gösterdiğinde 2,3 şiddetinde küçük çaplı artçı bir deprem daha meydana geldi. Saatler 9,50 'i gösterdiğinde ise 1,9 büyüklüğünde bir sallantı oldu.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'nın merkez üssünü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olarak açıkladığı deprem, saat 09.34'te meydana geldi. Yerin 7.01 metre derinliğinde olan deprem, ilçenin yanı sıra kent merkezi, Bursa, Balıkesir ve İstanbul ve Kocaeli'de de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan depremde, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise Depremin merkez üssünü Çınarcık ilçesine bağlı Esenköy, büyüklüğünü ise 4.4 olarak açıkladı.

UZMANLARDAN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış:

Bu faylar 4.5 büyüklüğünde deprem üretebilecek uzunlukta. Bugüne kadar olmuş hiçbir büyük depremin öncü bir depremi yok. Bu o yüzden normal bir deprem. Orada çok fazla sayıda kırıklar var. Armutlu fayı iki hareketli kuşak arasında çok köklü faylarla donatılmış tektonik bir bölge.

Hem derinlikle ilgili var hem zeminle ilgili var. Deprem bu derinliklerde hissedilebilir gayet normaldir. Bu depremin hiçbir hasar yaratmaması lazım. Özellikle Çınarcık, Yalova'daki binalarda.
Hiç böyle büyük depremden öncü deprem olup da daha sonra büyük deprem olduğu olay yok.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz:

Bildiğimiz gibi 17 Ağustos'ta Kuzey Anadolu fayı üzerinde çok sayıda deprem yaşandı. Bu fayın nereye kadar kırıldığı önemli bir tartışma. Yalova açıklarına kadar uzandığı ortaya kondu. Bunu çok basit bir dille söyleyecek olursak. Bir fayın kırıldığı yerde yeni bir deprem olmaz ama kırıldıktan sonra uçlarında deprem olma olasılığı artar. Bir stres birikimi artışı var. Bunun nereden biliyoruz, buradaki çok sayıda küçük deprem takip edildiği zaman bugün deprem olan bölgede bir yoğunlaşma olduğunu görüyoruz. Burada benzeri depremler 30 Kasım'da da yaşanmıştı. Burada 4, 4.5, 5 büyüklüğünde depremler olağandır.