Mahkumlara Af ile İlgili Son Dakika Haberi: 100 Bine Yakın Kişi..

Mahkumlara af ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Erdoğan 'ın önceki gün yaptığı af açıklamasının ardından TBMM 'deki çalışmaların detayları geldi. Buna göre 100 bine yakın kişiye tahliye yolu açılacağı bildirildi.

Mahkumlara Af ile İlgili Son Dakika Haberi: 100 Bine Yakın Kişi..

100 bine yakın mahkuma tahliye yolu açılıyor.

Mayıs sonu itibarıyla 294 kapalı ceza infaz kurumu,75 müstakil açık ceza infaz kurumu, 4 çocuk eğitimevi,9 kadın kapalı, 8 kadın açık, 7 çocuk kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 397 cezaevi var. 221 bin 932 kişilik kapasitesi olan cezaevlerinde şimdi 50 bin kontenjan fazlası mahkum bulunuyor. TBMM 'de olan ceza infaz süreleri düzenlemesi ile 100 bine yakın mahkum salıverilecek. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün bir açıklama yapmış ve af ile ilgili bir düzenlemenin TBMM gündeminde olduğunu ifade etmişti. İlgili haber için TIKLA

Erdoğan 'ın "Meclis'te görüşülecek"  dediği af düzenlemesi değil , bazı suçlarda infaz süresinin azaltılması.  Edinilen son dakika bilgilerine göre , AK Parti 'nin hukukçu kurmayları ve Adalet Bakanlığı yetkilileri, uzun zamandır cezaevlerindeki doluluğu düşürmek için bir paket üzerinde çalışma yürütüyor.

23 Haziran günü yapılacak İstanbul seçimlerinden sonra TBMM gündemine gelecek söz konusu düzenleme ile cezaevinde kalma süresi değişecek. Buna göre , belirlenecek suçlardan, hakkındaki mahkumiyet süresinin yarısını yatanlar tahliye edilecek.

Mevcut kanuna göre terör suçluları cezalarının dörtte üçünü, adli suçlular ise üçte ikilik kısmını çekiyor.  Üzerinde çalışılan yeni sistemde ise terör suçları hariç, cezasının yüzde 66'sını çeken adli suçlara ilişkin cezalarda değişikliğe gidilerek bu oran yüzde 50 seviyesine getirilecek.  Yeni düzenlemeye göre örneğin 10 yıl hapis cezası alan bir kişi mevcut sistemde 6 yıl 6 ay cezaevinde kalırken, bu süre yeni düzenleme ile 5 yıla inecek ve 5 yıl tutuklu kalan bir kişi salıverilecek. Öte yandan , aralarında ekonomik suçlar ile ilgili değişikliklerin de bulunduğu bazı suçlar için verilen hapis cezasının para cezasına çevrilmesi de planlanıyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA