Abdülkadir Karaduman Açıkladı: KPSS'den Yüksek Puan Dahi Yetmiyor...

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, genç işsizliğin önüne geçilmesi için yükseköğrenimdeki planlamanın yeniden yapılmasını, kamuya memur alımlarındaki mülakat sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Abdülkadir Karaduman Açıkladı: KPSS'den Yüksek Puan Dahi Yetmiyor...

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, genç işsizliğin önüne geçilmesi için yükseköğrenimdeki planlamanın yeniden yapılmasını, kamuya memur alımlarındaki mülakat sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN LİDER MEMUR ADAYI SİTESİ KAMU BÜLTENİ'NİN 250 BİN ÜYEYE YAKLAŞAN  GRUBUNA KATILMAK İÇİN TIKLA.

Haber merkezlerine ulaşanyazılı basın açıklamasında, işsizlik, kamuya personel alımları ve yükseköğrenim ile ilgili şu ifadeler yer alıyor : 

İŞSİZLER ORDUSU DA GİDEREK ARTIYOR

Hepinizin bildiği üzere mevcut ekonomik krizin bir sonucu olarak ülkemizde işsizlik oranı %11’dir.Şu anda yaklaşık 3 milyon 670 bin kişi işsiz durumdadır. Son bir yılda işsiz insan sayısının yaklaşık 100 bin kişi arttığı ülkemizde, genç nüfustaki işsizlik oranıysa %20.8’dir.Bu da her beş gencimizden birinin işsiz olduğu anlamına gelir.Bununla   birlikte   gençler   daha   iyi   iş   bulabilmek   amacıyla   üniversiteye gitseler  de Yükseköğretim mezunu olup işsiz kalanların oranı da %14’tür.Ülkemizde 930 bin üniversite mezunu herhangi bir alanda iş bulamamaktadır.Unutmamamız gerekir ki bir ülkenin genç nüfusu, o ülkenin yarınları ve refahı için güvencedir.Ne var ki az önce verdiğimiz rakamlardan da anlaşılacağı üzere Türkiye’de böyle birdurum söz konusu değildir.İşsizlikle   birlikte   genç   işsizlik de üniversite mezunu  İşsizler   ordusu da giderek artmaktadır. Maalesef   gençlerimizi   işe,   üretime   teşvik   edip   yönlendiremezsek,   ülkemizin   bugün olduğu gibi yarını da bir belirsizlik altında kalacaktır. Türkiye’nin nüfusu 81 milyona yaklaşmakla beraber bu nüfusun %16,3’ü gençlerden oluşuyor.  2025   yılında   genç   nüfus   oranı   en   yüksek   ülke   olması   beklenen   ülkemizin,   bu potansiyeli güce ve faydaya dönüştürememesinin en önemli nedeni işsizlik problemidir.Ülkemizde yapısal bir sorun olan işsizliğin sebeplerinin başında, genç nüfusa yönelik doğru politikaların uygulanmaması gelmektedir. 

HER YIL ONBİNLERCE MEZUN İŞSİZ KALIYOR

Ve  maalesef  yılda  10-15  bin  öğretmen istihdamı   gerçekleşmesinden  sonra 80  bin öğretmenin işsiz kalması gibi her yıl 70-80 bin yeni mezun mühendis daha işsiz kalmaktadır.Bu durum bize, yükseköğrenimde plansızca hareket edildiğini, bölümlerin ihtiyaca göre açılmadığını göstermektedir.Elbette her alanda gerçek çözümler üretmek yerine göz boyamakla yetinen iktidarın bu politikaları uygulamasının en önemli sebebi de işsizliği maskelemek ve sayıların şişmesini engellemektir.Atanamadığı için değil, ataması yapılmadığı için hayatına son veren gençlerin, oğluna pantolon alamadığı için intihar eden babaların olduğu bir ülkede,Burada dile  getirdiğimiz  sorunların  kökeninde,   gençliği  sorun  ve  yük  olarak  gören iktidarın anlayışı yatmaktadır. Eğitim   politikaları,   piyasaya   hükmedenlerin   talepleri   doğrultusunda   biçimlenmekte;iktidar gencecik mühendisleri, öğretmenleri işsizlik ve asgari ücretle çalışma arasında bir seçime zorlamaktadır. 

YÜKSEKÖĞRENİMDE PLANSIZ HAREKET EDİLİYOR

Bu durum bize, yükseköğrenimde plansızca hareket edildiğini, bölümlerin ihtiyaca göre açılmadığını göstermektedir.Elbette her alanda gerçek çözümler üretmek yerine göz boyamakla yetinen iktidarın bu politikaları uygulamasının en önemli sebebi de işsizliği maskelemek ve sayıların şişmesini engellemektir.Atanamadığı için değil, ataması yapılmadığı için hayatına son veren gençlerin, oğluna pantolon alamadığı için intihar eden babaların olduğu bir ülkede,Burada dile  getirdiğimiz  sorunların  kökeninde,   gençliği  sorun  ve  yük  olarak  gören iktidarın anlayışı yatmaktadır. Eğitim   politikaları,   piyasaya   hükmedenlerin   talepleri   doğrultusunda   biçimlenmekte;iktidar gencecik mühendisleri, öğretmenleri işsizlik ve asgari ücretle çalışma arasında bir seçime zorlamaktadır. 

BİR ÇOK MESLEKTE PERSONEL AÇIĞI VAR AMA İŞSİZLİK...

Biz Saadet Partisi olarak ülkemizdeki mevcut gidişatı görüyor ve bunun bir an önce değişmesi gerektiğini vurguluyoruz.Bu sorunun kangrenleşmesinin önüne geçmek için temellerine inmek ve göz boyama amaçlı   olduğu   anlaşılan   eğitim   ve   istihdam   politikalarının   değiştirilmesi   gerektiğini   dile getiriyoruz.İktidar partisinin adında geçen ve iktidarları süresince neredeyse kaybolan “Adalet ve Kalkınma”nın ülkemizde bir an önce gerçekten hayat bulması için gerekli adımların atılması gerektiğini söylüyoruz. Üretimin en önemli faktörü olan kalifiye personel yetiştirilmesi için, öncelikle fiziki,t eknik   ve   akademik   kadro   olarak   yetersiz   üniversitelerimizin   yeniden   yapılandırılması gerektiğine inanıyoruz.İhtiyaç fazlası bölümler bir an önce öğrenci alımlarını durdurmalı ve bu bölümlerden mezun olan gençler, öğretmenler, mühendisler, sosyal hizmet çalışanları, sağlıkçılar, İktisadive   İdari   Bilimler   mezunlarıyla   tüm   üniversite   mezunları   mağdur   edilmeden   istihdam edilmelidirler. Anadolu’nun her tarafında öğretmenlik başta olmak üzere birçok meslekte personel açığı varken mezun olmuş kişilerin işsiz kalmasını kabul etmiyoruz.

KPSS'DEN YÜKSEK PUAN ALANLAR MÜLAKATLARDA SAF DIŞI KALIYOR

Çoğunlukla seçim dönemlerinde verilmiş olan atama sözlerinin tutulmasını, sınavlardan yüksek puan almış kardeşlerimizin mülakatlarda mağdur edilmemesini ve ataması yapılmış olup da güvenlik soruşturması nedeniyle mesleğine başlayamayanların bir an önce çalışmaya başlamalarını bekliyoruz.Bugün mülakat sistemi liyakati değil, iktidara itaati ölçen sınavlar haline getirilmiştir. KPSS’den yüksek puan alan öğrencilerin bir çoğu, mülakatlarda verilen düşük puanlarla saf dışı bırakılmaktadır.Dolayısıyla mülakat sınavları bir emek hırsızlığı, ayrımcılık ve bir hak ihlalidir.

MÜLAKAT SINAVLARINDA ADALET, LİYAKAT ESAS ALINMALI

Dün FETÖ denen yapı  nasıl ki  devlette daha ehliyetli  ve liyakatli  kişilerin memur olmasını, görevde yükselmesini engellemişse, bugün aynısını adında “Adalet” yazan bir partide yapmaktadır.Bu  vesileyle   biz,  mülakat   sınavlarında  adaletin,   liyakatin   esas   alınması  gerektiğini,ayrımcılığa fırsat verilmemesi gerektiğini de ısrarla vurguluyoruz