Kritik Süreç Sona Erdi: Gözler YSK'da-İşte İmamoğlu ile Yıldırım Arasındaki Oy Farkı

Yerel seçimler için kritik itiraz süreci ile itirazların değerlendirme süreci de sona erdi. 6 şehirde mazbata ikinci çıkan adaya verildi ve 3 bölgede seçimlerin yenilenmesi kararı alındı.

Kritik Süreç Sona Erdi: Gözler YSK'da-İşte İmamoğlu ile Yıldırım Arasındaki Oy Farkı

Son dakika haberi: Yüksek Seçim Kurulunun seçim sonucu itirazlarına yönelik karar süresi takvimi bugün saat 17.00 itibariyle sona erdi.

31 Mart  2019 günü yapılan Mahalli İdarleer Yerel Seçim sonrasında siyasal partiler İlçe Seçim Kurullarına itirazlarını gerçekleştirmişti. 2 Nisan gününe kadaralınan itirazların ardından kararlar 2 günde verilmişti. 

4 Nisan günü kararın verilmesinin ardından İlçe seçim kurullarından çıkan kararlara itirazlar 2 günde sonuçlanmıştı. 5 Nisan günü bu süreçler sona ermişti. İl seçim kurullarının kararları da 2 günde karara bağlanmıştı. Süreç bundan sonrası için seçim işleri kapsamında en yüksek merci olan Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı 'na geçti.

Burada da İl Seçim Kuruları kararlarına 8-9-10 Nisan tarihleri arasında itiraz başvuruları alındı. YSK da bu itirazları karara bağlayacak ve kesin sonuçları açıklayacak 11-12-13 Nisan tarihlerini kapsayan 3 günlük karar süresinin  işleyeceğini ifade etmişti. 3 günlük itiraz süreci bugün saat 17,00 'da sona erdi.

YSK, il seçim kurulu kararlarına yönelik 25 seçim bölgesinden gelen itirazları sonuca bağladı. YSK 3 ilçede seçimlerin iptal edilmesi ve tekrar yapılması yönünde karar kıldı. 

SEÇİMİN TEKRARLANACAĞI YERLER

Kırıkkale 'nin Keskin, Artvin 'in Yusufeli ile Denizli 'nin Honaz ilçelerinde seçmen yeniden 2 Haziran günü sandığa gidecek.

KHK İLE İHRAÇ OLANLAR MAZBATA ALMADI

Yüksek Seçim Kurulu , Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamudaki görevinden ihraç olan ve belediye başkanı adayı olup sandıktan birinci çıkan belediyelerin adaylarının mazbata almasına ise izin vermedi. 6 ilçede seçimi ikinci sırada tamamlayan adaylara mazbata verilecek.

SADECE OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ YAPILABİLİR

YSK kararlarına yönelik itiraz yolu kapalı. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, yalnızca olağanüstü itiraz hakkını kullanabilecek. Bunun için de itiraza konu olan seçim bölgesinde sonucun kesinleşmesinden sonra 7 günlük süre bulunuyor. Olağanüstü itirazlarda, iddiaların somut delillerle kurula sunulması ve seçim sonucunu değiştirebilecek ölçüde olması gerekiyor.

İstanbul'daki durum Maltepe ilçesindeki sayım sonucu daha da belirginleşecek. Bu sürede AK Parti sonrasında olağanüstü itiraz yapacak.

İMAMOĞLU İLE YILDIRIM ARASINDAKİ OY FARKI

FOX TV'nin canlı yayın konuğu olan Özel, "Bir gerçek var seçim bitti. Ekrem İmamoğlu seçimi kazandı, pazartesi günü mazbatasını alacak" , şeklinde konuştu.

Son verilere göre Ekrem İmamoğlu 13 bin 970 oy farkla Binali Yıldırım 'ı geride bıraktı. 

PAZAR SAYIM BİTİYOR

Maltepe 'deki sayımların Pazar günü bitmesi ve nihai kararın Pazartesi günü verilmesi bekleniyor. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA