YSK Birçok Muhtarın Mazbatasını İptal Etti: Yeni Seçim Tarihi Açıklandı

Son dakika haberi: YSK birçok muhtarın mazbatasını iptal etti. 3 bin itirazın çoğunu karara bağlayan YSK , 7 Haziran 2020 günü yeniden seçim yapılacağını açıkladı.

YSK Birçok Muhtarın Mazbatasını İptal Etti: Yeni Seçim Tarihi Açıklandı

Birçok şehirde muhtarlık seçimleri yenilenebilir.

Son dönemlerde maaş, sosyal haklar verilmesi nedeniyle muhtarlık oldukça cazip bir meslek haline geldi. Maaş bağlanması nedeniyle son seçimlerde muhtarlık için kıyasıya mücadele görülürken bu mücadele seçimlerden sonra da devam etti. 

Seçimlerin ardından YSK 'ya binden fazla başvuru yapıldı. Yapılan başvuruda muhtarların okuma yazma bilmediği , sicil kaydında sıkıntı olduğu, bulumduğu mahallede 6 aylık ikamet şartını taşımadığı gibi gerekçeler gösterildi ve seçimlerin iptal edilip yeniden yapılması istendi. 3 binden fazla muhtar için yapılan başvurular değerlendiriliyor. İptal durumunda ise yeni seçim 7 Haziran 2020 günü yapılacak. 

Özellikle büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlar , akrabalarını , destekledikleri, muhtar yapmak istediği kişiye oy vermek için memleketlerine döndü ve ikametlerini buraya aldı. Sadece İstanbul 'dan memleketlerine muhtarlık seçimni için oy kullanmaya giden yüz binden fazla kişi olduğu bildirilmişti. Bu nedenle de güvenlik güçlerine binlerce ihbar gelmiş, muhtar adaylarının seçmen taşıdığı iddia edilmişti. Birçok şehirde ise muhtarlık seçimi nedeniyle kavga çıkmıştı.  

Bu ihbarların , kavgaların  nedeni ise maaş ve diğer sosyal haklar. 

BİRÇOK MAZBATA İPTAL EDİLDİ

Seçimler sonrası YSK 'ya muhtarlık seçimleri için yapılan iptal başvurularının bazıları karara bağlandı ve birçok muhtarın mazbatası iptal edildi. Seçim sonrası süreçte 6 bin itiraz başvurusunun geldiğini aktaran YSK yetkilileri, bunların 3 bin tanesinin muhtarlık seçimleri ile ilgili olduğunu bildirdi. 

3 bin itirazın birçoğunu karara bağlayan YSK , mazbataları iptal etti ve 7 Haziran 2020 tarihinde yeniden seçim yapılacağını aktardı. Seçimlere kadar mahalleler veya köylerde imza yetkisi birinci sıradaki azalarda olacak.

Türkiye'de 30 bin 5 mahalle, 18 bin 152 köy muhtarı var.Toplamda  50 bin 157 muhtarın bin 71' i kadın. İstanbul' da 140, Ankara'da 124, İzmir'de 120 kadın muhtar görev yaparken, Bitlis, Muş, Sinop ve Şanlıurfa'da ise kadın muhtar bulunmuyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA