Tehlikeli Virüse Türkiye'de Rastlandı (Batı Fil Virüsü Etkileri, Sonuçları)

Sağlık Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, Batı Nil Virüsü (BNV) enfeksiyonunun  Türkiye 'de bazı bölgelerde görüldüğüne yer verilirken vatandaşlara önemli uyarı yapıldı.

Tehlikeli Virüse Türkiye'de Rastlandı (Batı Fil Virüsü Etkileri, Sonuçları)

Son dakika: Tehlikeli virüse Türkiye 'de rastlanıldı. 

Açıklamada sbu virüsün ivrisinek sokması ile bulaştığı ve insanlarda nörolojik hastalıklara neden olabilen bir hastalık olduğu , öte yandan bu hastalığın nadiren de olsa ölümle sonuçlanabileceğine yer verildi. 

MEVSİMSEL

Hastalığın genel olarak mevsimsel olduğu belirtilirken genelde yaz sonu ve sonbahar başında bu virüse rastlanıldığına yer verildi.  Salgın bölgelerinin başlıca kuş göç yolları üzerinde yer aldığı vurgulandığı açıklamada kuşların, virusun esas konağı olduğunun altı çizildi. Söz konusu açıklamada sivrisineklerin, taşıyıcı kuşlardan beslenmesi halinde virüsü insanlara bulaştırabildiği belirtildi.

HASTALIK KULUÇKA SÜRESİ

Hastalığın kuluçka süresinin 3 ile 14 gün  arasında olduğu ve virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 80 'inde herhangi bir belirti görülmediği, hastalığın görüldüğü yüzde 20 'lik kesimde ise ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı, kusma ve ciltte döküntü görülebildiği bilgisi verilerek, "Yaklaşık bir haftada iyileşme beklenir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur, destek tedavisi esastır. Çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da görülen BNV, ülkemizde ilk olarak 2010 yılında tespit edilmiştir. 2018'de başta İtalya ve Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkelerinde vaka sayıları artmıştır" denildi.

2018 'DE TÜRKİYE 'DE 26 VAK'A

2018 'de Türkiye'de 26 vak'a görüldüğü, bu yıl ise tamamı İstanbul Avcılar'da ve Temmuz ayında olmak üzere toplamda 4 vak'a tespit edildiğinin belirtildiği açıklamada, "Aynı bölgeden 3 şüpheli numunenin daha referans laboratuvarımıza gönderileceği bildirilmiştir.Bölgede hastalığın kontrolüne yönelik olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde gerekli koruma tedbirleri alınmıştır. Tespit edilen hastalara ve yakınlarına gerekli bilgilendirmeler yapılmış; başka vaka olup olmadığı araştırılmıştır. Hastalıktan korunmada temel yaklaşım sivrisinek üreme alanlarının azaltılması ve sivrisinek sokmalarından korunmaktır. Bu çerçevede bölgede sivrisinek kaynağı olabilecek yerler tespit edilmiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bildirilerek larvasit uygulamaları yapılması istenmiştir. Ayrıca bölgede sivrisinek üreme alanı olabilecek durgun suların ıslahı için İSKİ'ye bilgilendirme yapılmıştır" denildi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA