Şeker Hastalarına Müjdeli Haber Geldi-Tek Dozda Bitecek

Şeker hastalarına beklenen müjdeli haber geldi. Şimdiye kadar tedavisi olmayan ve bununla yaşamayı öğrenen şeker hastaları artık yeni ilaç ile tek dozda bu hastalıktan kurtulacak.

Şeker Hastalarına Müjdeli Haber Geldi-Tek Dozda Bitecek

Şeker hastalığını bitirecek ilaç üretiliyor.

Akdeniz Üniversitesi Gen ve Hücre Tedavi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Salih Şanlıoğlu ile çalışma arkadaşları Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, Prof. Dr. Hasan Ali Altunbaş, Prof. Dr. Thomas Griffith, Prof. Dr. Ahter Şanlıoğlu, araştırma görevlileri Hale Taşyürek ve Yunus Emre Ekşi kişilerinden oluşan ekibin 5 yıllık proje sonunda, şeker hastalığına karşı ilaç ürettiğini ve bunun dünyada bir ilk olduğunu söyledi.

İlk olarak fareler üzerinde ilacı denediklerini söyleyen Prof. Dr. Şanlıoğlu, söz konusu deney için hayvanlarını, yüksek kalorili özel içerikli yemle beslediklerini söyledi. İnsanlarda obezite kaynaklı 2 diyabet bulgusunu taklit eden, insülin direnci, glukoz tolerans bozukluğu ve kan şekeri yüksekliğiyle seyreden bir model oluşturduklarını açıkladı.

Obez deneklere yapılan gen aktarımının insülin direncini kırdığını, glukoz toleransını iyileştirdiğini, kan yağlarını azaltarak diyabet gelişimini tamamıyla sona erdirdiğini tespit ettiklerini açıkladı.

Bu deneylerin Betcup devam ettiğini söyleyen Şanlıoğlu, gerekli deneylerin yapılmasının ardından insanların üzerinden de bunun sonucuna varacaklarını söyledi. 

TEK DOZDA DİYABETE SON

Söz konusu deneylerin tamamlanmasının ardından tek dozda diyabetin son bulacağını söyleyen Şanlıoğlu, "Diyabet hastaları, ilgili ilaçları hayatları boyunca her gün kendilerine enjekte etmek zorunda. Biz yaptığımız çalışma ile bu ilaçların gen formunu gen nakil vektörlerine klonlayarak, tek bir enjeksiyonla hastaların ömür boyu bu ilaçları kullanma zorunluluklarını ortadan kaldırma potansiyeli olan yeni bir gen terapi ilacı (LentiGLP-1) geliştirdik" dedi.

Diyabeti tek dozda iyileştiren ilaçları ise dünyada ilk kez kendilerinin ürettiklerini söyleyen Prof. Dr. Şanlıoğlu, bu yeni nesil ilaçların fiyatının yüksek olmasının temel nedeninin katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünü olmasının yanında, tek dozla hastalığa kesin çözüm imkanı sunması olduğunu belirtti.

Kamubulteni.com  | Ankara