Piyasada Şarbonlu Et mi Var? Et ve Süt Kurumu'ndan Flaş Açıklama

Et ve Süt Kurumu 'ndan bir son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, şarbonlu olduğu belirtilen 50 büyükbaşın etlerinin piyasaya sürüldüğü iddialarına açıklık getirdi.

Piyasada Şarbonlu Et mi Var? Et ve Süt Kurumu'ndan Flaş Açıklama

Et ve Süt Kurumu 'ndan şarbon açıklaması geldi.

ESK tarafından yapılan açıklamada, Kurbanlık olarak satılmak üzere Brezilya 'dan 3 bin 959 büyükbaş getirildiği, Bayram öncesi Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan özel çiftliğin kiralandığı ve yediemin olarak bırakıldığına yer verildi.

Bu çiftlikten alınarak Sincan 'ın değişik yerlerinde kesimi yapılan bu büyükbaşların yaklaşık 50 'sinin şarbon nedeniyle telef olmaya başladığına yer verildi.

Araştırmalar yapan Gölbaşı Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, bölgeden örnekler alındığını, incelemeye gönderdiklerini duyurdu. Yapılan incelemede, Çiftliğin giriş kısmına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ’Bu mahallede şarbon hastalığı vardır’ şeklinde levha asıldı.

Konu ile ilgili yapılan açıklamada, şarbonlu etlerin piyasaya sürülmesi gibi bir şeyin olmadığına yer verildi. Açıklama şu şekilde;

"Ankara Gölbaşı İlçesi Ahiboz Mahallesinde bulunan özel sektöre ait bir işletmeye Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen 3 bin 959 adet büyükbaş kesimlik hayvan getirilmiştir. Kesimi yapılan hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılan muayenesi sonucu numune alınarak Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsüne gönderilmiş ve sonuç Anthrax (Şarbon) yönünden pozitif çıkmıştır. Kesilen hayvanlara ait karkas etler Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü elemanları gözetiminde imha edilmiş, işletmeye karantina uygulanarak tüm giriş ve çıkışlar yasaklanmış, geriye kalan hayvanların aşılama işlemleri tamamlanmıştır. Söz konusu etlerin piyasaya sürülmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Hastalığın çiftlik dışındaki başka hayvanlara bulaşmaması için de gerekli bütün tedbirler alınmış olup, endişe edecek bir durum bulunmamaktadır."

Kamubulteni.com | Ankara