Özsarı'dan Dikkat Çeken Uyarı : Her Sene 1500 Kişinin Ölümüne Sebep Oluyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Sultan Abdülhamid Han SAUM Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Özsarı'dan dikkat çeken uyarılar.

Özsarı'dan Dikkat Çeken Uyarı : Her Sene 1500 Kişinin Ölümüne Sebep Oluyor

Levent Özsarı, dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek, son zamanlarda tüketimi ne kadar kısıtlanmaya çalışılsa da trans yağların her sene 1500 kişinin ölümüne sebep olduğunu söyledi.

Sağlıklı yaşam için, haftada bir ya da iki gün yağlı balık tüketilmesini, balık tüketiminin mümkün olmaması halinde günde bir defa balık yağı takviyesinin önemli olduğunu söyleyen Özsarı, Trans yağların, inek, keçi, koyun gibi hayvanların et ve sütlerinde düşük miktarda yer aldığını fakat endüstriyel olarak işlenmiş gıdalarda çok fazla miktarda yer aldığını söyledi. 

Bu konuda DSÖ verilerine dikkat çeken Özsarı, "Trans yağ kullanımı, kalp damar hastalıklarından her yıl yaklaşık 500 bin insanın ölümüne yol açmaktadır. Günlük enerji alımında her yüzde 2'lik trans yağ oranındaki artış, kalp hastalığı göreceli riskini 1,93 kat arttırmaktadır. Günümüzde margarinler eskisine göre daha yumuşak ve daha az trans yağ içeriyor ancak trans yağlar uluslararası ticari fırınlanmış cips, kraker, kek ve bisküvi gibi ürünlerde bulunuyor. Bunu anlamanın yolu içindekiler listesinde 'kısmen hidrojene edilmiş', 'hidrojene bitkisel yağ' veya 'hidrojene nebati yağ' kelimelerinin bulunması veya 'trans yağ' yüzdesidir. Kısmen hidrojene ürünler yağda kolay pişmeyi ve zor bozulmayı sağlar." dedi.

Kamudan haberler, Sağlık Haberleri, gündemdeki son dakika gelişmeleri ve daha fazlasını yakından takip etmek için kamu bülteni uygulamasını cep telefonunuza indirebilirsiniz.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA