Disleksi Hastalığı Ne Demek? Belirtileri ve Tedavisi-Çözüm Yolu

Çocukları okula başlayacak ailelere son dakika uyarısı geldi. Disleksi hastalığı ile ilgili yapılan uyarıda hastalığın ne olduğu , belirtilerinin ne olduğuna yer verildi. İşte Disleksi hastalığının belirtileri ve çözüm yolları.

Disleksi Hastalığı Ne Demek? Belirtileri ve Tedavisi-Çözüm Yolu

Disleksi nedir?

Okulların açılmasına kısa süre kaldı. Önümüzdeki hafta öğrenciler eğitim öğretim yılına başlayacak. Okulların açılmasına kısa süre kala en çok araştırılan konular arasında Disleksi oldu. Özel öğrenme güçlüğü anlamına gelen disleksiyi merak eden aileler, hastalığın belirtilerini , nedenlerini ve sonuçlarını araştırmaya başladı. Peki disleksi nedir? Disleksi hastalığı belirtileri nelerdir?

Disleksi , diğer adıyla özel öğrenme güçlüğüdür. Çocukların okuma, yazma ve matematik alanında , yaşıtlarına göre düşük olması durumuna denir. D

Disleksi Okuma bozukluğu , Disgrafi ise  yazılı anlatım bozukluğu demektir. Matematik bozukluğu ise Diskalkuli adı ile tanımlanmaktadır. 

Bu durumlar , çocukların öğrenme problemleri , akademik başarısını , okuma yazma öğrenme süresini becerisini olumsuz şekilde etkilemektedir. Erken tanının yanı sıra erken başlanacak eğitimle bu açık kapatılabilir.

Doğuştan gelen gelişimsel ve travmaya bağlı olarak ikiye ayrılan hastalıkta , doğuştan gelen hastalık kalıtsal olabilmektedir. Doğum öncesi, doğum sırasında ve doğum sonrası komplikasyonlara bağlı olarak da bu durum gelişebilir. 

Çocuğunuz okuma yazma öğrendiği sürede , diğer çocuklara göre daha yavaş okuyor ve yazıyorsa, okurken hece atlıyorsa,  b,d p,q gibi sesleri karıştırarak okuyor ve yazıyorsa , okuduğu metni anlamada güçlük çekiyorsa, hesaplamalarda karışıklık ve güçlükler yaşıyorsa çocuğu disleksi açısından kontrol etmek , değerlendirmek gerekmektedir. 

Erken müdahale çok önemlidir. Aksi taktirde çocuk , akranlarından geri kalmakta ve bu durumda okuldan soğumaya neden olmaktadır. Her 10 çocuktan birinde görülen dislekside özel ilgi gerekmektedir. 

Özel ilgi gösterilmemesi durumunda çocuk akranlarından geri kalmakta ve özgüven kaybı yaşamaktadır. Gerekirse birkaç defa aynı konu tekrar edilmeli , konunun uzmanlarından yardımlar alınmalıdır. 

  • Kelimeler yerine resimlerle düşünürler
  • Sezgisel bir anlayışa sahiptirler
  • Çok boyutlu olarak düşünür ve algılarlar
  • Düşüncelerini realiteye, şekil, imaj ya da biçimlere dökebilirler
  • Çok renkli ve kuvvetli hayal güçleri vardır
  • Beyinlerinin işleyişini, algılarını değiştirmek üzere kullanabilirler
  • Üretken bir düşünce yapısına sahiptirler yeni ve farklı fikirler üretirler

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA