Çay Tiryakilerine Kötü Haber! Araştırma Sonuçları Korkutmaya Yetti

Kanada'daki McGill Üniversitesinde görev yapan araştırmacılar, demlenen poşet çayların suya milyonlarca mikro ve nanoplastik parçanın sızmasına neden olduğunu belirledi.

Çay Tiryakilerine Kötü Haber! Araştırma Sonuçları Korkutmaya Yetti

Çay Tiryakilerine Kötü Haber! Araştırma Sonuçları Korkutmaya Yetti

Kanada'daki McGill Üniversitesinde görev yapan araştırmacılar, demlenen poşet çayların suya milyonlarca mikro ve nanoplastik parçanın sızmasına neden olduğunu belirledi. Yapılan araştırmanın raporu ‘Environmental Science & Technology’ sitesinde yayımlandı.

Yayımlanan raporda demlenmekte olan bir poşet çay, 11.6 milyar mikro partikül ve 3.1 milyar nanopartikül plastiği suya sızdırabiliyor. Uzmanlara göre ilgili rakamlar, plastik şişelerde satılan sular dahil olmak üzere bir çok yiyecek ve içecekteki plastik partikülden daha da fazla. İlgili deneylerde farklı bitki çayları kullanıldı. Söz konusu çaylar yüksek sıcaklıktaki kaynamış suyun içerisinde 5 dakika bekledikten sonra, araştırmacılar suyu süzerek poşet çayları elektron miroskobu ile inceledi. İncelemede nanopartiküllerin poşet çayların poşetinde bulunmadığı, demlenme sırasında ortaya çıktığı tespit edildi. Kanadalı bilim insanları poşet çayların mikro plastikle kirlettiği suları pirelere enjekte ederken, pirelerin davranış ve gelişimlerinde değişiklik meydana geldiğini belirledi. Uzmanlar, plastik partiküllerin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında henüz tam bir açıklamadan kaçınırken, yakın tarihte yeni araştırmalar yapılacağını belirtiyor.