Bir İlde Daha Ispanak Zehirlenmesi-İşte Avrat Otu Fotoğrafı (Güzelavrat Otu Nedir , Zehirlenme Belirtisi Nelerdir?)

Ispanak zehirlenmeleri ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Edinilen son dakika bilgisine göre bir şehirde daha zehirlenme vakası meydana geldi.

Bir İlde Daha Ispanak Zehirlenmesi-İşte Avrat Otu Fotoğrafı (Güzelavrat Otu Nedir , Zehirlenme Belirtisi Nelerdir?)

Ispanak zehirlenmesi ile ilgili son dakika haberi.

İstanbul 'da birçok kişi yediği ıspanak sonrası zehirlendi ve hastaneye kaldırıldı. Zehirlenmelerin artması sonrası inceleme başlatıldı ve ıspanakların arasına , doktorların açıklamasına göre Avrat Otu karıştığı bildirildi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin (skopolamin) maddesi tespit edilmiştir.

Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve skopolamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir."

ATROPİN NEDİR?

Güzelavrat Otu adlı bitkiden elde edilen bir alkaloiddir. Antikolinerjik yapıdadır. Tıpta çok değişik kullanım alanları vardır. Örneğin, göz dibinin muayenesinde, göz bebeğinin genişletilmesi için, ayrıca anesteziden önce üst solunum yollarında salgıların azaltılması için kullanılır.

BELİRTİLER

Nitrit/ Nitrat zehirlenmesinin belirtileri ağız ve göz çevresinde mavilik olarak ortaya çıkıyor. Bu duruma “Mavi Bebek Sendromu” adı veriliyor.

– Mide bulantısı
– Kusma
– İshal
– Karın ağrısı ve krampları
– Ateş
– Halsizlik

TEKİRDAĞ 'DA 22 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU

Edinilen son dakika bilgilerine göre Tekirdağ 'da 22 kişi yedikleri ıspanaktan dolayı zehirlendi ve hastaneye gitti.