Anne Babalar Dikkat: Bonzai'den Sonra MET Skandalı

Anne babalara son dakika uyarısı geldi. Bonzai illetinin ardından şimdi de gençlerimiz MET isimli illet ile zehirlenmeye çalışılıyor.

Anne Babalar Dikkat: Bonzai'den Sonra MET Skandalı

Anne babalar dikkat !

Uyuşturucu tacirleri, gençleri hedef almaya devam ediyor. Uyuşturucu ile mücadele her ne kadar ilerlese ve artık tacirlere göz açtırılmasa da hala bu illeti kullanan gençlerimiz var. Türkiye 'de uyuşturucu ile mücadele hakkında ciddi şekilde ilgilenen Prof.Dr. Kültegin Ögel, Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bağımlılık Merkezi Direktörlüğü görevini başarılı şekilde devam ettiriyor.

Uyuşturucu ile mücadele için yeni projeler geliştiren Ögel, “Bonzai zehrine yönelik çok baskı olunca, tüketiminde ciddi düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Bonzai belasının yerini, bağımlıların ‘met’ diye tanımladığı metamfetamin almış durumda. Bursa, İstanbul başta Marmara genelinde maalesef ki metamfetamin patlaması yaşanıyor” diyerek ailelere uyarılarda bulundu.

Milliyet Gazetesi 'ne bir röportaj veren Ögel, uyuşturucu ile mücadelede önemli mesajlar verdi.

Milliyet'e verdiği röportajda, İstanbul'da en riskli yerin Esenyurt olduğunu söyleyen Ögel, şu ifadeleri kullandı:

“Hastalarımızla yaptığım görüşmeler üzerinden yorum yapacak olursam, eroin, Küçükçekmece, Sefaköy, Yenibosna, Pendik ve Tuzla’da yaygın olan madde. Metamfetamin ve esrar her ilçeye girmiş durumda. Kokain genellikle daha yüksek gelirli bağımlıların tercihi. Kadıköy rıhtım çevresi uyuşturucu piyasasının yoğun olduğu semtlerin başında geliyor. Kuştepe, zehrin en çok satıldığı yer. Dolapdere ve Sarıgöl eskiye göre torbacıların sayıca azaldığı yerlerden. Beşiktaş ve Bağcılar sorunlu bölgelerden. Ancak İstanbul’da en sorunlu yerleşim bölgesi Esenyurt."

'Uyuşturucu tercihlerinde artan azalan eğri nedir?' şeklindeki soruya Ögel şu şekilde cevap verdi:

"Bonzai furyası, yoğun çalışmaları sonucunda azalmaya başladı. Şu an en büyük bela metamfetamin Pasgol kullanımındaki patlama. Geçmiş yıllarda İran sınırından sokulan bu zehir özellikle Bursa ve Kars’ta oldukça yaygınlaştı. Son 1 yılda İstanbul’da ‘met’ bağımlı sayısında ciddi artış yaşanıyor. Kristal toz şeklindeki bu zehir, nörotoksik olduğundan beyindeki dopamin ve seratonin nöronlarına zarar veriyor. Bağımlıların sonu akıl hastalığı. "

SON GÜNLERİN KORKULU RÜYASI: MET

'Met neden artıyor? ' sorusuna ise Ögel şu şekilde yanıt verdi:

"Met çok çabuk bağımlılık yapıyor. Birkaç kez içilmesi bağımlı olmanıza yol açıyor. Fiyatının kokainden ucuz olması da tercih nedenleri arasında. Metamfetamin, toz, hap veya buharlaştırılıp kullanılıyor. Eskiden bu madde bağımlılığını sadece ABD’den gelen Türklerde görürdük ama Marmara Bölgesi’nde gittikçe yaygınlaşıyor. Patlama hali söz konusu. "

GENÇLERİN UYUŞTURUCUYA YÖNELME NEDENİ

Gençlerin uyuşturucuya yönelme nedenlerine de değinen Ögel şu ifadeleri kullandı: "Uyuşturucu bağımlıların yüzde 30’dan fazlası kaygı gidermek için madde kullanıyor. Ailevi sorunlar, çok hiperaktif veya çok içine kapanık olmak da risk içeriyor. Asıl mesele 18 yaş ve altındaki yaş grubunda. Maalesef bu grupta dünya sıralamasında ilk ikideyiz. Avrupa’da bağımlılık oranı en yüksek ülke İngiltereolsa da ölüm oranı en yüksek ülkelerde Türkiye ilk sıralarda."

Kamubulteni.com  | Ankara
Kaynak: Milliyet