SAĞLIK YÖNETİMİ TÜRKİYE'DE ARTIK HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMELİDİR

Son yıllardaki Sağlık Yönetimi mezunu sayısı artış göstermektedir. Bunun temel nedeni ise 2014 yılından sonra kamuya yapılan merkezi alımlarda sağlık yönetimi bölümü mezunlarına kadro açılmamasıdır.

SAĞLIK YÖNETİMİ TÜRKİYE'DE ARTIK HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMELİDİR

Sağlık Yönetimi Mezunları Atama Bekliyor.

Sağlık Yönetimi Türkiye'de 56 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Bölüm yaklaşık 35 bin mezunu ile büyük ölçüde hak mahrumiyeti yaşayan bölümler arasındadır. Sağlık Yönetimi eğitiminde 4 yıl zarfında  alana has teorik ve uygulamalı dersler alınmasına ve ayrı bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmesine rağmen 190 Sayılı Kadro ve Usulü Hakkında Kararnamenin eki cetvelinde yer alan kadrolar arasında yoktur.Bölümün kamu kuruluşlarında alan içi istihdam olanağı yoktur.Kamu Personeli Seçme Sınavında Sağlık Yönetimi mezunları için alan ayrımı yapılmamıştır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi için açılan alanlarda atama mümkün olmamaktadır. Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili Bakanlıkların kadro açmadığı bölümün lisans programına bu sene ÖSYM tarafından 8084 kişilik kontenjan açılmıştır. Gerek kurumların kaliteli yönetilmesi,  gerekse kurumlardan faydalanan halkın refah seviyesinin üst seviyelere çıkması için Sağlık Yöneticilerinin istihdamı zorunludur.  Sağlık Yönetimi mezunları  olarak bölümün kadro tanımlamasının yapılmasını ve istihdamının sağlanmasını talep ediyoruz.

Sağlık İdarecisi; kurumun idari, mali ve teknik hizmetlerinin yürütülmesinde, misyon, vizyon, temel hedef ve değerlerinin belirlenmesinde, kalite, standardizasyon ve akreditasyon çalışmaları ile performans değerlendirmesinde görev alır.

Sağlık yönetimi bölümü mezunlarının aşağıda sıralanan kurum ve kuruluşlarda idari hizmet birimlerinde istihdam edilmesi gerekmektedir.
-Kamu Hastaneleri,
-Üniversite Hastaneleri,
-Şehir Hastaneleri,
-Halk Sağlığı Kurumu,
-İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu,
-Sağlık Enstitüsü Başkanlığı...

Biz mağdur edilen gençlerin sorduğu ancak bir türlü cevabını bulamadığı 3 önemli soru aşağıda verilmiştir:
 -Sağlık yönetimi hangi plan ve program dahilinde açıldı, halen üniversitelerin çatısı altında açılmaya niçin devam ediliyor? 
-Sağlık yönetimi bölümü okuyan binlerce öğrencinin ve 35 bin mezunun durumu nasıl olacak?
-Sağlık Bakanlığının ihtiyaçları doğrultusunda açılmış ise neden kamuda istihdam olanağı mevcut değil?

Türkiye’de Sağlık Yönetimi Mezunu Bireylerin İstihdam Durumları

Özel sektörde ise tecrübe koşulunu sağlayamayan bireyler istihdama katılmamakta istihdam edilen birimler ise çoğu zaman görev tanımında belirtilen kriterlere uymamaktadır.

Sağlık Yönetimi bölüm mezunlarının sağlık tesislerinin idari birimlerinde (Satın alma, muhasebe, personel işleri, kalite yönetimi, taşınır birimleri vb.) istihdam edilme olanağı bulunmaktadır. Bölümümüz mezunlarına kadro verilirse sağlık personelleri görev ve yetkileri dışında çalıştırılmasının önüne geçileceği düşünülmektedir.

İstihdam Probleminin Çözümü

1- 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü hakkında Kanun ve 2023 Sağlık iş gücü hedefleri arasında bulunmayan Sağlık Yönetimi bölümüne yer verilmesi için gerekli düzenleme yapılmalıdır.

2- Sistem mühendisi gibi eğitim alan Sağlık Yönetimi meslek elemanlarının SDP kapsamında istihdam edilmeleri verimliliği artıracaktır.

3-Sağlık İdarecisi Unvanını alan meslek elemanları eğitimini aldıkları sırasıyla

✓ Sağlık Bakanlığı bünyesinde ilgili birimlerde uzman ve uzman yardımcısı olarak,

✓ Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastaneleri bünyesinde alt ve orta kademelerde yönetici olarak,

✓ İl sağlık müdürlükleri bünyesinde muhtelif pozisyonlarda

✓ Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastaneleri ile birinci basamak sağlık kuruluşları bünyesindeki tüm idari birimlerde memur olarak

✓ İstatistik, Satın Alma ve Depo Yönetimi, Kalite Koordinatörlüğü, Hasta Kabul Sorumlusu, Faturalama, Otelcilik ve Kat Hizmetleri Yönetimi, Döner Sermaye Saymanlığı, Tahakkuk, Hasta ve Çalışan Hakları Birimleri, Hasta Güvenliği, İnsan Kaynakları Koordinatörlüğü, Stratejik Planlama ve Yönetim birimlerinde memur olarak istihdam edilmelidir

Mevcut durumda öğrencilerin 4 yıllık eğitim süresince verdikleri emekler heba olmakta ve kamu kaynakları israf edilmektedir.

Sonuç

Sürdürülebilir sağlık sistemi ancak ‘Profesyonel Sağlık Yönetimi’ meslek elemanları ile mümkündür. Sağlık Yönetimi Lisansiyerlerinin istihdam sorunları ve sağlık sisteminin profesyonelleşmesi süreci eşdeğer olarak incelenirse; Türkiye’nin “21. Yüzyıl Herkes İçin Sağlık 21 Hedef” programı kapsamında ele alınması gerekmektedir. İlk olarak Sağlık Bakanlığı bünyesinde açılan Sağlık İdaresi bölümü daha sonra kaderine terk edilmiş ve Sağlıkta Dönüşüm kapsamında tekrar ele alınmamıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ise akademik çevrelerde ihtiyaç olarak algılanmış bölüm sayısının ve öğrenci sayısının hızla artmasına yol açmıştır. Kalite ve akreditasyon sorunları zamanla meydana gelmiş ve istihdam olanağı olmayan bölümün kamu israfını ortaya çıkarmasına sebep olmuştur. Yetişmiş insan gücünün kaybedilmesi uzun vadede işsizlik oranlarını olumsuz olarak etkileyecektir. “İşi ehline veriniz.” düsturu mucibince gerekli çalışmaların başlatılması ve Sosyal Devlet olma ilkesi kapsamında istihdam probleminin çözülmesi gerekmektedir.