Bakan Koca'dan Yıpranma Açıklaması: O Sağlıkçılara Kötü Haber

AA Editör Masasına konuk olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık personellerine yıpranmaya değindi ve tek tip sigara hakkında açıklamada bulundu.

Bakan Koca'dan Yıpranma Açıklaması: O Sağlıkçılara Kötü Haber

Sağlıkta şiddet olaylarının son dönemlerde ciddi şekilde arttığı ve günde 10-11 seviyesinde sağlık çalışanlarına fiziki, bunun üç katı kadar da sözel şiddet olayının görüldüğünü söyleyen Bakan Koca, "Sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi düzenlemesi sadece kamu için geçerli değil, özel sektörde çalışanlar için de benzer şekilde geçerli olan bir düzenleme." dedi.

Bakan Koca, sadece sağlık çalışanları için değil, toplumda genel şiddete yönelik hırsızlık, gasp gibi durumlara yönelik genel bir düzenlemenin de ayrıca yapılması gerektiğine inandığını sözlerine ekledi.

Bakan Koca açıklamasının devamında, "Hasta memnuniyeti sonuç odaklı bir hizmetin, sağlık çalışanları memnun edilmeden yapılabilirliği mümkün olamaz." dedi.

Bakanı Koca açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu düzenlemelerin, sadece emeklilikle ilgili söyleyeyim mesela, hekim ve uzman hekim ve pratisyenlere yönelik değil, diğer sağlık çalışanlarına da benzer şekilde yapılması gerektiği gündem oldu. Bugün için böyle bir sözü vermek mümkün değil. Ama bunun gündemimizde olacağı, önümüzdeki dönemler bunu gündemimizde tutacağımızı söyleyebilirim." 

ŞEHİR HASTANELERİ

Şehir hastanelerinin sağlıktaki rolüne değinen Bakan Koca, "Bir üniversiteyle sürdürebilirlik çok mümkün olmayabilir, ihtiyaç halinde birden fazla üniversiteyle iş birliği veya birlikte kullanım protokolü imzalamayı bundan böyle yapabilir olacağız. Ne Sağlık ne Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu-özel işbirliği anlamında hiçbir şekilde borç yükü anlaşmasına imza atmamıştır. Şehir hastanelerinde, ne muayene yani poliklinik hizmetleri ne ameliyat veya ameliyathane doluluk oranı ne acil ve yoğun bakım hizmetleri ne de yatak doluluk oranıyla ilgili asla hiçbir garanti söz konusu değildir." dedi.

TEK TİP SİGARA

Bakan Koca, "Tütünle mücadelemizi asla gevşetmeden sürdürmek istiyoruz. Vatandaşımızın temiz hava alma hakkını güvence altına almak zorundayız. Türkiyede ilk defa yer yer daha önce de konuşulan tek tip sigara kullanımına geçtik. Bundan böyle paketler birbirine benzeyecek." dedi.

YIPRANMA

Sağlık personellerine yıpranma meselesine değinen Bakan Koca, "Bu düzenlemelerin, sadece emeklilikle ilgili söyleyeyim mesela, hekim ve uzman hekim ve pratisyenlere yönelik değil, diğer sağlık çalışanlarına da benzer şekilde yapılması gerektiği gündem oldu. Bugün için böyle bir sözü vermek mümkün değil. Ama bunun gündemimizde olacağı, önümüzdeki dönemler bunu gündemimizde tutacağımızı söyleyebilirim." dedi.

Kamubulteni.com  | Ankara