İkinci El Araçlar İçin Flaş Düzenleme: 1 Eylül 2019'dan Sonra..

Son dakika haberi: İkinci el araç piyasasında önemli düzenleme yapıldı. 15 günlük sigorta artık alıcı tarafından kullanılamayacak.

İkinci El Araçlar İçin Flaş Düzenleme: 1 Eylül 2019'dan Sonra..

Son dakika : İkinci el araç alım satımında önemli değişiklik.

İkinci el araç piyasası , Türkiye 'de en revaçta olan piyasalardan biri. Birçok vatandaşın geçim kaynağı olan ikinci el araç piyasasına önemli düzenleme geliyor. 1 Eylül 2019 günü sonrasında artık vatandaşlar , devraldıkları aracın sahibin in sigortasını kullanamayacak.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında (Trafik Sigortası) Tarife Uygulama Esasları yayımlandı ve söz konusu düzenlemenin Eylül ayında yürürlüğe gireceğine yer verildi. Daha önce ikinci el araba alanlar  15 gün satıcının sigortasını kullanabilirken bu durum Eylül ayının ilk gününden itibaren ortadan kalkıyor. Buna göre alıcı , arabayı alır almaz sigorta yapacak.

Konu ile ilgili olarak Sigortacı Barış Gümüş bir açıklama yaptı ve daha önce satıcıların 15 günlük sigortalarının kullanıldığı fakat alıcının 15 gün içerisinde sigorta yaptırmadığında yaptığı kazaların satıcının sigortasına yansıdığını ve satıcının daha sonraki araç alışında priminde sıkıntı yaşadığı için düzenleme yapıldığını ifade etti.

EYLÜL 'DEN SONRA KİMSE KULLANAMAYCAK

Gümüş konu ile iligli yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“15 Günlük sigorta trafik sigortası içindeki teminattı. Yani noter satışından sonra satıcının trafik sigortasını yeni alıcı 15 gün süre ile kullanabiliyordu. Şu anda da kullabiliyor ama Eylül ayı itibari ile bu 15 günlük kısmı artık kullanamayacak. Yeni alıcı anında aldığı gün sigortasını kesmek zorunda kalacak. Yasa ile bu duyurulmuş durumda. Eylül itibari ile bu uygulama başlamış olacak. Burada şöyle düşünülmüştü. Yeni alıcının mağdur olmaması için yıllardır böyle bir uygulama yapılıyordu. İnsanlar başka illerde veya noterden çıktıklarında hemen sigortalarını yaptırmıyorlardı. Aldıkları kişinin sigortalarını kullanabiliyorlardı. Bu alıcılar için bir avantaj ama satıcılar için bir dezavantaj oluşturmaya başlamıştı. Dezavantajı şu satıcılar için; kendilerinin sigortaları kullanıldığı için herhangi bir kaza anında ödeme satıcı tarafındaki sigortadan yapıldığı için o kişi daha sonra araç aldığında farklı pirim artışı ile karşı karşıya kaldığı için bu sıkıntı oluşturmaya başladı. Dolayısı ile de devlet ve hazine bunu düzenleyerek yeni bir düzenleme ile alıcıların artık sigortalarını hemen kesmesini istiyor. Yani satıcının 15 günlük sigortasını Eylül ayından itibaren kimse kullanamayacak.”

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA