Meclis Başkanı Belli Oldu (Mustafa Şentop Kimdir , Nerelidir?)

Meclis Genel Kurulu bugün yeni Başkanını seçmek için toplandı. TBMM Geçici Başkanı Celal Adan başkanlığında toplanan Genel Kurul, ilk oylamayı yaptı. İlk oylamada Mustafa Şentop 322, Engin Altay 120, Serpil Kemalbay Pekgözegü 45, İmam Hüseyin Filiz 35 oy aldı. 3. Tur sonuçları açıklandı ve meclis başkanı Mustafa Şentop oldu.

Meclis Başkanı Belli Oldu (Mustafa Şentop Kimdir , Nerelidir?)

Son dakika: TBMM Başkanı seçimi başladı ve ilk tur sona erdi. 

Mustafa Şentop 'un istifa etmesi sonrası boşalan TBMM Başkanvekilliği görevine AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç; Bilgiç'ten boşalan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine, AK Parti Mersin Milletvekili Lütfü Elvan seçildi.

Geçici TBMM Başkanı Celal Adan, seçime geçmeden önce yaptığı konuşmada, Meclis Başkanlığı seçimi yaptıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Meclis Başkanlığı milletimizin ay ve yıldızını göğe yükselten, işgalcilerin hayallerini toprağa gömmek için Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın üstlendiği bir vazifedir. TBMM Başkanlığı, Türk milletinin Kurtuluş Savaş'ını yöneten, tarihi şanla dolu bir makamdır."

ADAYLAR

TBMM Başkanlığı görevi  için AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, Meclis Başkanlığına aday oldu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu, oylamaya geçilmeden adaylıktan çekildi.

Gizli oyla yapılacak seçimde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan da Genel Kurulda yerini aldı.

1.TUR SONUÇLANDI

Yapılan 1. Tur oylamanın ardından adaylar şu oyları aldı:

Mustafa Şentop:322
Engin Altay: 120
Serpil Kemalbay Pekgözegü:45
İmam Hüseyin Filiz: 35

6 oy geçersiz sayıldı.

İKİNCİ TU OYLAMASI BAŞLADI.

Meclis Başkanlığı ikinci tur oylaması başladı.

İkinci tur sonuçları şu şekilde;

İkinci tur oylamada da adaylar gerekli olan 400 oya ulaşamadı. İkinci tur oylamada, AK Parti'li Şentop 333, CHP'li Altay 126, HDP'li Kemalbay 46, İYİ Parti'li Filiz 35 oy aldı.

Meclis Başkanı seçimi 3. tura kaldı.

OYLAMA SONUÇLANDI

Üçüncü turda 336 oyla başkan seçilen Mustafa Şentop teşekkür konuşması için kürsüye çıktı. Şentop şunları söyledi:

Bugün yüce heyetinizin oylarıyla tecelli etmiş olan aziz milletimizin de itimatıdır. Sizlerin yardımı bu ağır mesuliyetin yerine getirilmesinde bana yardımcı olacaktır.

MUSTAFA ŞENTOP KİMDİR?

Tekirdağ - 1968 doğumlu Mustafa Şentop 336 oyla TBMM Başkanı oldu. İşte Şentop 'un hayatı.