KPSS'de Derece Yaptılar Ama Elendiler-Mülakatta Elenme Nedeni Açıklandı

Son dakika haberi: Milli Eğitim Bakanlığından son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada 20 bin atamada 1000 adayın güvenlik soruşturmasına takıldığına yer verildi.

KPSS'de Derece Yaptılar Ama Elendiler-Mülakatta Elenme Nedeni Açıklandı

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, bugün kaleme aldığı yazısında güvenlik soruşturmasına takılan öğretmen sayısını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl 20 bin öğretmen alımı için sözlü mülakatlar yapıldı. KPSS puan sıralamasına göre adaylar sözlü mülakata alındı ve geçtiğimiz ay sözlü mülakat sonuçları açıklandı. Sözlü mülakat sonuçlarının açıklanmasının ardından yüzlerce aday , KPSS puanının çok düşük altında puan aldı. 

Daha önce yapılan açıklamada sözlü mülakat puanlarının , KPSS puanına yakın verildiği belirtilmişti. Ancak bazı adaylar, KPSS 'den yüksek almasına rağmen mülakatta 40-45-50-55 civarında puan aldı. Bu da adayların büyük tepkisine neden oldu. 

Sevilay Yalman, bugün kaleme aldığı yazısında, "İsmini veremeyeceğim ama bilgilendirilmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'ndan iki üst düzey yetkili tarafından arandım. Ve açık söyleyeyim... Duyduklarım karşısında da şoka girdim. Meğer aralarında branşında Türkiye derecesi bile yapan adaylara mülakat sınavlarında düşük puan verilmesinin nedeni tamamının güvenlik soruşturmasına takılmasıymış." ifadelerini aktardı.

BU BİR YÖNTEMMİŞ

Yalman yazısının devamında, "Yani bakanlık yazılı sınavda yeterli puan almış olsa da, derece yapmış olsa da güvenlik soruşturmasında sorunlu görülen bir adayı devre dışı bırakmak, elemek için böyle bir yola başvuruyormuş." ifadelerini kullandı.

Sevilay Yalman, yazısının devamında , soruşturmaya takılma nedenini şu şekilde aktardı:

"Aralarında yazınızda belirttiğiniz gibi yazılı sınavda Türkiye derecesi bulunan adaylar dahil, yeter puan alanların mülakatta düşük not verilerek elenmelerinin tek nedeni yapılan güvenlik soruşturmasını geçememiş olmalarıdır.

KPSS yazılı sınavında yeter puan alıp da mülakatta düşük puan verilenlerin tamamı bu kapsamdaki adaylardır.

Bu yöntemin 'torpilli adayların önünü açmak için yapıldığı' iddiaları kesinlikle doğru değil. Bakanlığımız asla bu tür haksızlıklara izin vermez ve bu yöntemi de böyle bir haksızlığı hayata geçirmek için kullanmaz.

2018 KPSS'de mülakata hak kazanan toplam 60 bin aday vardı. Yaklaşık 1000 aday güvenlik soruşturmasına takıldığı için bu yöntem kullanılarak elenmiştir.

Güvenlik soruşturması maalesef ancak yazılı sınavı geçtikten sonra başlıyor ve sonucu aday mülakata girmeden önce bildiriliyor. Hal böyle olunca da o adayı elemek için maalesef bakanlığımız böyle bir yöntem kullanılıyor.

Güvenlik soruşturması adayların sadece kendileri ile ilgili yapılmaktadır. Bağlayıcı olan adayların şahsi durumlarıdır. Anne, baba, kardeş ve yakın akrabalar dahil herhangi birinin suça karışmış olması adayın güvenlik soruşturmasına olumsuz etki yapmaz."

Şimdi gelelim bakanlığın tarafıma yapmış olduğu açıklamaya dair benim tam olarak ne düşündüğüm hususuna.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA