Evliya Çelebi Kimdir , Nerelidir?

Evliya Çelebi kimdir? Evliya Çelebi Seyahatname 'yi ne zaman kaleme aldı? Evliya Çelebi ne zaman doğru , ne zaman hayatını kaybetti? İşte detaylar.

Evliya Çelebi Kimdir , Nerelidir?

Evliya Çelebi kimdir? 

Türk Edebiyatının seyahat türündeki en önemli ve ilk eserlerinden olan Seyahatname 'nin yazarı Evliya Çelebi 'nin biyografisi şu şekilde;

1611 doğumlu olan Evliya Çelebi 'nin babası oyma sanatçısı Derviş Mehmet Zilli 'dir. Evliya Çelebi özel aldığı ilk eğitiminin ardından bir süre de medresede okudu. Daha sonra babasından  tezhip, hat ve nakış gibi sanatları öğrendi.

Kanuni Sultan Süleyman 'ın Zigetvar Seferi sırasında babasının önemli hizmetleri vardır. Babasının çevresindeki kişilerin hikayelerini , maceralarını duyan Evliya Çelebi 'yi dünyayı gezme merakı saldı. 

Daha sonra Evliya Çelebi 20 'li yaşlarda İstanbul 'u gezerek gördüğü yerleri , duyduğu hikayeleri yazmaya başladı. 

Enderun 'da 4 yıl eğitim alan Evliya Çelebi, IV. Murad 'ın hizmetine girdi ve padişahın Revan Seferi 'nden sonra saraya girmeyi başardı. Daha sonra buradan ayrıldı ve ilk seferini Bursa 'ya yaptı. Daha sonra 1640 'lı yıllarda İzmit, Trabzon, Girit gibi bölgelere de gelen Evliya Çelebi, 1645 senesinde Kırım 'a gitti. 1646 senesinde Erzurum Beylerbeyi Defterdarzade Mehmet Paşa 'nın muhabiri olan Çelebi, Azerbaycan ve Gürcistan gibi yerleri de gezdi. 

Bunun ardından Gümüşhane Tortum bölgleerini de gezen Çelebi, 1648 senesinde İstanbul 'a döndü ve bunun ardından Şam 'a gitti. 

1651 senesinde Rumeli 'yi dolaşan Evliya Çelebi, bir dönem de Sofya 'da bulundu. Daha snra 1667-1670 senesinde Arnavutluk, Avursturya,  Teselya, Kandiye, Gümülcine ve Selanik yörelerini gezdi.

50 yıl boyunca Hicaz, Mısır, Sudan, Habeşistan, Dağıstan gibi ülkelere gezilere çıkan ve bu gezilerin bazılarında yakınlık kurduğu bazı devlet büyükleriyle beraber olan Evliya Çelebi, gezilerde önemli mektuplar götürmek ya da savaşa katılmak gibi çeşitli hizmetlerde bulunuyordu.

Evliya Çelebi, 1682 senesinde hayata gözlerini yumdu.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA