Yüz Binlerce Memurun Gözü Kulağı O Yönetmelikte! Kimler Faydalanabilecek?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2016 yılı Ocak ayı itibariyle kabul edilen kanunla, okula başlayıncaya kadar çocuklarıyla ilgilenmek isteyen baba ve annelere yarım zamanlı çalışma hakkı tanınmıştı. Özel sektörde çalışanlarla ilgili yönetmelik aynı sene Kasım ayı içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Devlet Memurlarıyla ilgili yönetmelik ise aradan geçen 3 seneye rağmen hala yayımlanmadı.

Yüz Binlerce Memurun Gözü Kulağı O Yönetmelikte! Kimler Faydalanabilecek?

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, TBMM'de 29 Ocak 2016 tarihinde kabul edilen ve 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla anne ve babalara çok önemli haklar sağlandı. İlköğretime başlayıncaya kadar çocuğuyla ilgilenmek isteyen anne babalara, yarım zamanlı çalışma hakkı verildi. İlk aşamada herkese birinci çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 , üç ve daha fazla çocukta 6 ay süreyle yarım gün çalışma hakkı getirildi.

Bu dönemde yarım gün çalışıp yarım gün izin yapan işçi ve memurların eksik maaşları telafi ediliyor. İlk aşama 2016 Nisan'da işlemeye başladı.  Söz konusu sürelerin bitiminden sonra çocuk okula başlayıncaya kadar yarım gün çalışmak isteyenlerle ilgili ikinci aşama ise , işçiler bakımından hayata geçmiş, memurlar için henüz uygulanmamıştı.  Yasa çıktığında doğan çocukların 3 yaşını doldurduğunu belirten memurlar, çocuklarının mağdur olduğundan yakınıyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yüzbinlerce memuru yakından ilgilendiren yönetmelik taslağını 2017 kasım'da hazırlayarak Başbakanlığa gönderdi fakat aradan geçen onca süreye rağmen taslak ne görüşüldü ne de yürürlüğe girdi.  Taslağın yasalaşması halinde, doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izninin ya da çocuk sayısına göre 2-6 ay arasında değişen yarım gün çalışma süresinin bitiminden sonra çocuğunun zorunlu ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönemde yarım çalışmka hakkından faydalanabilecek. Bu haktan faydalanan memurlar süt izni alamayacak.

Yarım zamanlı çalışmaya başlayan memurlar, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak kaydıyla başvuru tarihini izleyen aybaşından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya da dönebilecek. İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesi halinde babalar da bu düzenlemeden faydalanabilecek.