Son Dakika: KHK ile İhraç Edilen 8400 Memur İade Edildi

KHK ile kamudan ihraç edilen 8 bin 400 kamu personeli görevine iade edildi. Konu ile ilgili açıklama OHAL Komisyonu Başkanı 'ndan geldi.

Son Dakika: KHK ile İhraç Edilen 8400 Memur İade Edildi

İhraç edilen 8400 kişi iade edildi.

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası yüz binlerce kişi kamudan ihraç edildi. OHAL kapsamında yayımlanan KHK 'larla ihraç edilenler, yine Olağanüstü Hal kapsamında kurulan OHAL Komisyonu 'na başvuru yaptı.

Komisyon ise başvuruları karara bağlamaya devam ediyor. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanı Salih Tanrıkulu bir son dakika açıklaması yaptı ve iade edilen kamu personellerine dair bilgilere yer verdi. 

Komisyona yapılan başvuru sayısına değinen Tanrıkulu şu ifadeleri kullandı:

"OHAL kapsamında yayımlanan KHK'lar ile 125 bin 678'i kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işlemi uygulandı. Bunlar arasında 3 bin 483 rütbe alma, 2 bin 761 kurum kuruluş kapatma da var.

OHAL dönemindeki kanun hükmünde kararnameler ile meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli, kapatılan kurum ile kuruluşlara ilişkin başvurulara bakmak üzere kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na 126 bin 200 müracaat yapıldı."

İADE EDİLEN MEMURLAR

Başvuruların birçoğu değerlendirildi ve OHAL komisyonu bu kişilerden 8400 'ünü görevine iade etti. İşte Tanrıkulu 'nun açıklaması:

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, incelenmesi ve değerlendirilmesi sona eren başvurulara yönelik 22 Aralık 2017'den itibaren karar vermeye başladı. 8 Kasım 2019 tarihi itibariyle Komisyon tarafından 93 bin 200 başvuru dosyası karara bağlandı. Komisyon 8 bin 400 başvuruyu kabul ederek, kamu görevine iadesini sağladı. 84 bin 800 kişinin başvurusunda ise milli güvenliğe tehdit oluşturan yapı, oluşum ve gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu gerekçesiyle Komisyonca ret kararı verildi.

33 BİN KİŞİNİN BAŞVURUSU BEKLEMEDE

22 ayda komisyon 73 bin başvuruyu karara bağladı. 33 bin başvurunun incelemesi devam ediyor. 

GÖREVE İADEDE 20 KRİTER

Örneğin; FETÖ/PDY mensuplarının örgüt içi iletişimde kullandıkları "Bylock" program kullanıcılığı ve içerik tespiti, örgüt liderinin talimatı sonrası Bank Asya'daki destek mahiyetindeki hesap hareketleri, FETÖ ile iltisaklı, kapatılan ya da kayyum atanan kurumlarla belirli derecelerde irtibatı gösteren SGK kayıtları, FETÖ/PDY 'ye aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olduğu gerekçeyle kapatılan dernek, vakıf, sendika, federasyonlarla aidiyeti ortaya koyan bilgiler, bu kurumlara yapılan mali yardımlar ve diğer para transferleri, örgütle iltisaklı basın yayın kuruluşlarına ilişkin bilgiler, idari soruşturmalar bu veriler arasında yer alıyor.

kamubulteni.com  | Ankara