Fahrettin Yokuş: Siyasi İktidar Memurlara Şaşı Bakıyor

Uzun yıllar boyunca sendikacılık yapan , 'Efsane başkan' olarak tanınan önceki dönem Türkiye Kamu Sen yöneticilerinden Fahrettin Yokuş, memurların toplu sözleşme sürecine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Fahrettin Yokuş: Siyasi İktidar Memurlara Şaşı Bakıyor

Fahrettin Yokuş: Milyonlarca Memur İş Bırakabilir ,Hakları Var

Uzun yıllar boyunca sendikacılık yapan ve 'Efsane başkan' olarak tanınan önceki dönem Türkiye Kamu Sen yöneticilerinden Fahrettin Yokuş, memurların toplu sözleşme sürecine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Yetkili konfederasyonun memurların hakkını savunma konusunda yetersiz kaldığını, gerekirse sendikaların iş bırakma eylemi yapabileceğini, bunun da yasal hakkı olduğunu vurgulayan Fahrettin Yokuş, "Siyasi iktidar; memurlarla ilgili Toplu Sözleşme sürecini de sulandırdı. Hükümeti temsil eden Kamu İşveren Kurulu, işçilerde olduğu gibi memurların temsilcilerinden de kaçıyor. Doğru-dürüst görüşme yapmadan uzaktan kumanda ile işler yürütülüyor. Memurların onlarca sorunu görüşülemiyor. Memurları temsilen masaya oturan memur sendikaları yöneticileri de, hükümetin kurguladığı orta oyununda figüran oluyorlar." ifadelerini kullandı. Sosyal medya hesabından konuya dair bir de değerlendirme metni yayımlayan Fahrettin Yokuş şu ifadeleri kullandı: 

Siyasi iktidar; memurlarla ilgili Toplu Sözleşme sürecini de sulandırdı. Hükümeti temsil eden Kamu İşveren Kurulu, işçilerde olduğu gibi memurların temsilcilerinden de kaçıyor. 
Doğru-dürüst görüşme yapmadan uzaktan kumanda ile işler yürütülüyor. 

Memurların onlarca sorunu görüşülemiyor.
Memurları temsilen masaya oturan memur sendikaları yöneticileri de, hükümetin kurguladığı orta oyununda figüran oluyorlar.

Toplu Sözleşme görüşmeleri başlayalı 20 gün oldu. Bu süreçte taraflar bir kez bir araya gelebildiler. Görüşmeler masada değil, başka mercilerde yapılıyor.

Memur Sendikaları Konfederasyonları 200'ü aşkın kamu kurumunda farklı statülerde çalışan ve sayıları 3 milyona yaklaşan memurların ücretten başka bir sorunu yokmuş gibi sadece yüzdelik artışlar tartışılıyor.

Memurların; demokratik, sosyal ve mesleki sorunlarının çözümü için hiçbir çaba gösterilmiyor. Memurların ekonomik ve sosyal sorunlarının tamamını kapsayan Memur Sen’in 650 madde, Türkiye Kamu Sen’in 700 maddeden oluşan 200 kurumda çalışan 3 milyon memurun sorunları görüşülmüyor.

Memur Sendikaları Konfederasyon temsilcileri, ısrarla masada görüşmeleri sürdürmeliydiler. Memur-Sen, siyasi iktidarın gözünün içine bakıyor. Dahası "Yetki bizde diğer konfederasyonların burada ne işi var" diyor. KESK ve T.Kamu Sen’in ise, Memur Sen’in gölgesinde hiçbir etkinlikleri yok.
Bu dağınıklık içinde Toplu Görüşme masasına giden konfederasyon yetkililerin durumu hükümetin elini güçlendiriyor.

Diğer yandan üç konfederasyon temsilcileri birbirleriyle didişmekten hükümeti sıkıştırmaya zaman bulamıyorlar. Memur -Sen'in sarı sendika olduğu herkesin malumu.

Geçmiş yıllardaki görüşmelerde de Memur Sen%3.5 a memurlarını pazarlamıştı. Bunu T. Kamu Sen ve KESK unutmuş, nedense ortak söylem ve eylem birliğine gitmiyorlar.

Sonuç olarak, mevcut Memur Sendikalar Yasası ve masaya oturan mevcut memur konfederasyonlarının bu halleriyle hükümeti etkilemeleri, memurun haklarını almaları mümkün değildir. Zaten siyasi iktidar bu güne kadar memurlara şaşı bakmıştır. Bu nedenle çok şey beklenmemelidir.

Bugün itibariyle;

Toplu sözleşme süreci tıkanmış durumdadır. Memur konfederasyonlarının elinde “Üretimden gelen gücün kullanılması” olarak ifade edilen yasal iş bırakma hakları vardır. 
“Konfederasyonların üyeleri adına alacakları “İş Bırakma” kararı dolayısıyla eylemlere katılan memurlara yasal işlem yapılamaz.” Şeklinde eylem yolu açıkken bunu birlikte hayata geçiremeyen konfederasyonlar memurları temsil edemez.