Din Görevlilerinin Özlük Hakları Hakkında Önemli Açıklama

TUİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından bir değerlendirmede bulunan ve yüksek enflasyonun din görevlilerine etkisine değinen Türüt, “Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan verilere göre 2019 yılı Haziran ayında tüketici fiyatları endeksi bir önceki aya göre %0,03 artış gösterdi." dedi.

Din Görevlilerinin Özlük Hakları Hakkında Önemli Açıklama

Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt 'ten din görevlileri açıklaması.

Türüt yaptığı açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan enflasyonla birlikte DİB bünyesinde çalışanlar için konuyu şu şekilde değerlendirdi:

"TUİK tarafından açıklanan bu rakamlar Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında çalışanlar açısından değerlendirildiğinde, zor şartlar altında yaşayan din görevlilerinin ihtiyaçlarını karşılamakta daha da zorlanacağını gösteriyor. Zaten ilk altı ay içinde tüm memur ve emeklinin maaşlarının ciddi oranda eridiğini dikkate aldığımızda, düşük maaşla büyük kentlerde yaşamaya çalışan din görevlilerinin ne kadar mağdur oldukları anlaşılacaktır."

MAAŞLAR ERİDİ

Hasan Türüt yaptığı açıklamasını şu şekilde sürdürdü:"7. Ayda verilecek zammın din görevlilerinin eriyen maaşlarının karşılığı bile olamayacağı açıktır. Köylerde lojman sıkıntısı yaşayan, küçük ve orta ölçekli yerlerde çoluk çocuğunu okutmakta zorlanan, büyük kentlerde geçim sıkıntısıyla boğuşan din görevlilerinin elektrik, doğalgaz, ulaşım, gıda ve kira gibi giderlerindeki artışlar da, doğal olarak yaşama şartlarını zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla mutfaktaki yangın, TUİK’in açıklamış olduğu rakamlara şüpheyle bakmamıza neden oluyor. Enflasyondaki artış azalacağına devam etmektedir. Bu da önümüzdeki günlerin din görevlileri açısından daha da zor geçeceği anlamına geliyor. Dar bütçeleriyle yaşamaya çalışan din görevlileri fiyat artışlarına yetişemiyor. Bütçeleri delinmiş, yaşamaktan bıkmış, gelecekten ümitlerini kesmişlerdir.

"Hâl böyle iken din görevlilerinin ve emeklilerinin biraz olsun rahatlamalarını sağlayacak şekilde zam verilmemesi de düşündürücüdür. Sosyal devlet anlayışıyla, devletin bazı kurumlar da yaptığı gibi Diyanet çalışanlarının da özlük ve mali haklarını iyileştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan bakıldığında %5’lik bir zammın din görevlilerinin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olacağı açıktır. Zam yapılacaksa gerçekçi bir “zam” yapılsın. Bu arada yetkili konfederasyondan kamu çalışanlarının ve emeklilerinin haklarını savunmasını bekliyoruz. Sizler, çarşının pazarın durumundan habersiz misiniz? Mutfakta yangın var! Kamu çalışanları ve özellikle emekliler perişan."

Adına zam diye imza attığınız %5, çay ve şeker parası. Herkesin vicdanının sesini dinlemesi gerekiyor. Diyanet Bir-sen olarak bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki; din görevlilerinin özlük hakları ve yaşama koşulları iyileştirilmelidir. Doğalgaz ve elektriğin %20’sini devlet karşılamalıdır. Adeta açlığa mahkûm edilen din görevlilerinin devletine olan inancı ve güveni zedelenmemelidir. Memur ve emeklilerden alınan vergi oranları düşürülerek çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmak suretiyle memur ve emeklilerin yaşama standartları yükseltilmelidir. Dolaysız vergilerin yüzde 70’ini dar ve sabit gelirli vatandaşlar karşılıyorsa, burada adil vergi sisteminden söz edilemez. Devlet, memur ve emekli maaşlarında acil olarak iyileştirmeye gitmelidir.” 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA