Üniversite Mezunu İşçilere Memurluk Yolu: Kanun Teklifi TBMM'de

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini TBMM'ye sundu.

Üniversite Mezunu İşçilere Memurluk Yolu: Kanun Teklifi TBMM'de

8 Kasım'da TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi Komisyona sevk edildi.  Kanun Teklifinde Kamuda üniversite mezunu oldukları halde işçi statüsünde istihdam edilen kişilerin memur pozisyonuna yükseltilmesi amaçlanıyor.

Kanun Teklifinin Gerekçesinde şu ifadeler yer alıyor: Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, memur, sözleşmeli memur statüsünde personel ile işler yürütülmektedir. 4857 sayılı İş Kanununa göre çalışan üniversite mezunu işçiler, yıllardır çalıştıkları kurumlarda diplomalarondaki mezuniyet alanları ile ilişkili işler yaparken, uzmanlık alanları dışında farklı işlerde çalıştırılan işçilerde bulunmaktadır. Kurumlarında yan yana çalışan memur ve sözleşmeli çalışanlar, aynı üniversitelerin aynı bölümlerinden mezun olup, aynı işi yapmalarına rağmen , statüleri farklıdır ve eşit işe eşit ücret ve aynı özlük haklarından faydalanamamaktadır. Üniversiteli işçilerin özlük haklarının yeterli olmayışı, çalışma barışını bozmakta,bu kişilerin motivasyonunu olumsuz etkilemektedir. Üniversite mezunu olup, işçi olarak çalışanların, memur kadrolarına geçirilmeleri çalışma barışı ve Anayasal eşitlik ilkesinin de gereği olarak ortada durmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan üniversite mezunu işçilerin memur kadrolarına atamalarının gerçekleştirilmesi bu personelin geleceğe yönelik önlerindeki engelleri kaldıracak, bu kişilerin tayin, nakil, geçici görev, görevde yükselme unvan kullanabilme haklarının çözümünü sağlayacak, her şeyden önemlisi çalışma barışı iş yerlerinde huzur ve motivasyonu kuvvetlendirerek verimliliğin artmasına katkı sağlayacaktır.