İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan Son Dakika Açıklamaları : Kılıçdaroğlu'na Biz 18 Koruma Tahsis Ettik

26 Nisan 2019 Habertürk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Açıklamaları. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Habertürk'te yayınlanan Enine Boyuna programının canlı yayın konuğu oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun gündem, polis alımı, memur alımı ve diğer meselelerle ilgili açıklamalarının tamamı burada olacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan Son Dakika Açıklamaları : Kılıçdaroğlu'na Biz 18 Koruma Tahsis Ettik

Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları: 

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NA ANKARA ÇUBUK'TAKİ SALDIRI

Memleketin hangi köşesinde , yöresinde bir olay olursa ben insani olarak buna üzülürüm. Herkesin kendi mesleğine ait refleksleri var. Ben de yaklaşık 2.5 yıldır Sn. Cumhurbaşkanımızın iradesiyle İçişleri Bakanı olarak görev yapıyorum. Yani görevlendirildikten sonra 1.5 yıl boyunca gece 3'ten önce hiç yatmadım. Mantığım şuydu ; 'Ben herkesi uyutayım, sonra uyuyayım, sabahta herkesten önce kalkıp işime bakayım. Şimdi de öyle, gece 01.30, 02.00'dir. Sabah ilk baktığım şey günlük trafik raporudur. Kaç kaza olduğuna bakıyorum.  Günlük rutin içinde de bunları takip ediyorum. Ve bir taraftan bu , bir taraftan göçmen meselesi, diğer taraftan dün İstanbul'da yaşadığımız, memleketin bir çok yerinde yaşadığımız, kadına şiddet, cinsel tacize kadar her mesele. Benim bulunduğum yer, duyarlı olursanız, meselelerin çözümüne yönelik de duyarlı olursanız yapabileceğiniz bir yer. Yine bizim bulunduğumuz görev, bir çok insanın FETÖ münasebetiyle , işinden ayrılmasına vesile oldu. PKK terörüyle mücadele ediyoruz. 

BİR ÇOK STK KAPATTIK

Bir çok STK kapattık. Sırf PKK ile işbirlikleri olduğu için. Bazen insanların vatandaş olmasını temin etmek istiyorsunuz, bazı insanları yurtdışına gönderiyorsunuz. Hırsızlık azalmasıyla mücadele, bir taraftan uyuşturucu ile mücadele ediyorsunuz. Bütün bunların çatısında partimizin politikaları var. Türkiye'de en ufak bir olay olduğu zaman, okullardaki güvenlikte bizim işimiz, insanların sabahları eve gitmesi, evden işe gitmesi de, haftasonu spor müsabakaları da bizim işimiz. Tüm bunlar için ciddi konsantrasyon ortaya koymanız gerekir. 

ŞEHİT CENAZELERİNDE REAKSİYON OLABİLİYOR

Şimdi biz bir çok şehit cenazesine gittik, gidiyoruz. Belki de en çok şehit cenazesine giden kişilerden biriyim. Şehit cenazelerinde reaksiyon olabilir. Sadece şehit cenazesi değil, esnafa gidince de reaksiyon olabilir.  Esnaflar bazen 'Senin buraya girmeye hakkın yok diyor'  , 'Aleyküm selam' diyip gidiyoruz. Biz insan sarrafı olmak zorundayız. İnsanların size nefretle bakıp bakmadığını, sizden bir negatif enerji alıp almadığını anlamak zorundasınız. Bu eski zamanlardan beri olan şeyler. Allah rahmet eylesin, Yıldırım Aktuna vardı Sağlık Bakanı, 'Bazı tipler var sana gözünü diker, onlara bakmadan yoluna bak, bulaşma' dedi. 

ÇUBUK'TAKİ OLAYLAR ÖNCESİ 4 TANE ŞEHİT VERMİŞİZ, İKLİME BAKMAK LAZIM

Bizim burada Çubuk'ta 4 tane şehit vermişiz. İklime bakmak lazım. Her seçim sonrası, kendine ait bir tortu bırakır. Kaybedenler var, kazananlar var, siyasi söylemler var, el sıkışacaklar mı, sıkışmayacaklar mı, bunlar yıllardan beri görülür. Başka şeyler var. Türkiye'de ilk kez son 2 seçimden beri bu kadar net bloklar oldu. Bu bloklar çok net. Bunu sadece ben görmüyorum, vatandaş da bunu görüyor. Bunu kabul edersiniz, etmezsiniz. Çubuk olayı tam da bunun üzerinden düşünmek lazım. Daha önce de bu tür olaylar oldu. Ecevit'e de, Mesut Yılmaz'a da oldu, bakan düzeyinde, milletvekili düzeyinde, belediye başkanı düzeyinde oldu. Tabi bunlar normalleştirilmez. Burada bir şehit cenazesi var, öncelikle biz de Sn. Cumhurbaşkanımız da ben de aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Biz gittiğimiz yerde eğer orası şehit cenazesiyse, dönem dönem sitemlerle karşılaşıyoruz. Acısının en doruğundaki kişiler bunlar. Ne diyebilirsin ki. Buradaki duyguların bazıları kontrol edilir, bazıları edilemez. CHP'nin burada seçim öncesi 24 Haziran'da da çok açık şekilde, HDP ile bir siyasal ilişkisi olduğu belli. Bu çocuklar neden şehit oldular. Çukurca'da PKK onları şehit ediyor. Bu da açık. İçişleri Bakanı olarak ben şunu mu söyleyim, 'Gitmesin kardeş' , bunu demeyi de kendime yediremem.  Daha önceki İl Başkanlarıyla ilgili talimatı tam da bu iş için söyledim. Ben seçim konuşmalarında söyledim, ben yangın söndürmeci, itfaiyeci değilim. Benim görevim sadece, bulunduğum yerde bir görevi yapmak değil. Ben hepsini düşünmek zorundayım. 24 Haziran'da her CHP'liden Kılıçdaroğlu şunu söylemediler mi, 'Bir oyu CHP, bir oyu HDP'ye' demedi mi? HDP İstanbul'da alamayacağı oyu aldı. 

Şimdi bunların şehit cenazelerine protokol olarak girmemelerini (il başkanları)  söyledim, tedbir olarak. Yani dedim o iklim, biraz daha yumuşasın istedikleri yerlere girebilirler. Ama ben onu kontrol etmek zorundayım. Eğer orada CHP , HDP işbirliğinden dolayı bunu olumlamadığımı söyledim. Ben sözümün arkasındayım.

İMAMOĞLU'NUN FENERBAHÇE MAÇINA GİTMESİ

Geçenler de aynı şeyi İmamoğlu için söyledim. O çıktı dedikodu yaptı 'tehdit' diye. Maça gitti, Beşiktaş maçına . Fenerbahçe maçını da izlerken, istihbaratım bana şunu söyledi sosyal medyada 'Bu fetöcünün burada ne işi var , mazbata meselesini gündeme getiriyorlar, burada bir problem olacak' dediler. Ben de Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'u aradım. Bu maç kritik bir maç, orada bir problem olabilir. Siz ev sahibisiniz, 40 bin kişilik ortamda bir problem olursa, bunu ilk kez yapmıyoruz. Stadın iyiliği, maç psikolojisi için. Bu tip olayların iyi yönetilmesi için. Yine söylüyorum, bunu ilk kez yapmıyorum. HDP'nin Ankara'da yaptığı kongreye ben müdahele ettim, güvenlik tedbiri için müdahale ettim. İşin arka perdesi de var. Ben bunun iklimini İçişleri Bakanı olarak düşünmek zorundayım. Cinsel taciz söz konusuysa, o ilçede o kişi karakola alınırsa biliniz ki insanlar oraya yıkılır, orada toplumsal olaylar meydana gelir. 

AYSEL TUĞLUK'UN ANNESİNİN CENAZESİ

Aysel Tuğluk'un annesinin cenaze töreninde de Ankara'ya gittim. Eğer olaya anında müdahale edemezsiniz,  toplumsal olaylar beklemediğiniz noktalara gidebilir. 

Ali Koç'a bu yüzden söyledim. O da 'Sizin ismininizi söyleyebilir miyim?' dedi, ben de söylemesini söyledim. Rica etmiş, İmamoğlu, 'Bakan beni arasın' demiş. Çubuk olayı da tam böyle bir olaydır. Kılıçdaroğlu oraya kaç korumayla gitti. Biz 18 koruma tahsis ettik. Kılıçdaroğlu kaç korumayla gitti. 

Biz devleti idare ediyoruz, ülkeyi yönetiyoruz. Elimizde hem bilgiler hem sonuçlar var. Biz ana muhalefet partisi değiliz. İnsanlar toleranslı olmalı, haklısınız. Kemal Kılıçdaroğlu, hemen oradan sonra, kendisine o şekilde protesto eden, kendisine Artvin'de PKK'lı teröristlerin saldırmasıyla eş tuttu. Bakın şu anda aponun tecritini bitirmek için eylem yapanlara tolerans göstermemizi istiyor. Oradaki tabloya da çok net şekilde, bu adamlara bu öfkeyi siz yarattınız diyor. Burada bir masal içinde değiliz. Hepimizin evlatları var. HDP , PKK'nın siyasi koludur.  PKK 'A' diyemeden, HDP 'A' diyemez. Bir söz iradesi ortaya koyamazlar. Bunu ben biliyorum da, ilkokulu mezunu bile olmadan oğlunu profesör yapan analarımız bunu bilmiyor mu? tüm bu hesapları ben yapacağım da, ben siyasetin hesabını yapsaydım, daha farklı bir noktaya giderdi. Biz neyin hesabını yapıyoruz. Bir terör örgütüne karşı ülkeyi muhafaza etmenin mücadelesini veriyoruz. Doğu ve Güneydoğu'da aldığımız sonuçları görün.

SEÇİM ENERJİ BOŞALTMASIDIR

Seçim bir enerji boşaltmasıdır. O enerji boşaltıldıktan sonra bir hafta 10 gün o enerjinin üzerinde tepinmemek lazımdır. Bakın sn. Cumhurbaşkanımız ne dedi 'Kızgın demiri soğutalım' dedi. Ben İstanbul, Ankara'yı kazandım üzerinden tepinirseniz, karşı reaksiyonu görürsünüz. Ben bu olaydan dolayı üzüldüm. Demokratik siyasetin gelişmesi için irade koyan birisi olarak üzülürüm. İçişleri bakanı olarak bir mantar tabancası patlasa da üzülürüm. Burada esas sorumluluk, o noktaya gelmiş kişinin dün ne yaptığını unutmamasıdır. İmamoğlu'nun sözünü ben mi söyledim. Bu PKK'yı güçlendirmeyin, şımartmayın, bunları kendilerine ait özgüvenle buluşturmayın. Buluşturmazsanız, terör ortadan kalkar. Ben bugün varım, yarın yokum. Bunu yapması gereken, siyasetin tamamıdır. İmamoğlu 'Selahattin demirtaşın siyaset çizgisini çok beğeniyorum, o kadar iyi siyaset çizgisi koydu ki' diyor. Bu milletin hafızası 6-7 ekim olaylarını unuttu mu? unutmadı. Hemen seçimin akabinde, bizden buna yönelik, siz PKK ile işbirliğini yaptınız diye bir duyum gördü mü, seçimler bitti, seçimden sonra kimse  bunu söylemedi.

SAADET PARTİSİ İLE CHP İŞ BİRLİĞİ GİBİ DEĞERLENDİREMEZSİNİZ

(HDP ile ittifak ) SHP bu tür şeylerden bitti. CHP'liler de bu yüzden kaybedecektir. 

ASAYİŞ TİMLERİ, İSTİHBARAT GÖREVLİLERİ, TERÖR TİMLERİ, TRAFİK TİMLERİ HEPSİ ORADAYDI

18 koruması var 4 'üyle oraya gidiyor. Kemal Kılıçdaroğlu, korumalarının ne iş yaptığını görsün. Koruma işleriyle mi ilgileniyorlar, başka işlerle mi uğraşıyorlar. Yarın öbürgün ortaya çıkacak. Önce bir ona baksın . Öyle adam kollayarak olmaz. Bu işler ciddi işlerdir. Korumanın işi korumadır. Bir baksınlar bakalım. Tüm bunların tamamı üzerinden bir şey söylemek istiyorum. Haber vermese de gerekli tedbir alırız. Bir bölük komando jandarma var, bu işi en iyi yapanlardır. Şehit cenazesine göndeririz, asayiş timleri, istihbarat görevlileri, terör timleri, trafik timleri, Ankara olduğu için Ankara Emniyet Müdürü de oraya gider iki tim de özel harekat oraya gider. 600-700 civarında jandarma, asker, polis olur. Genelkurmay Başkanı orada, onun güvenlik zaafiyeti yok, Milli savunma Bakanı, Milli Eğitim Bakanı orada, onların zaafiyeti yokta Kılıçdaroğlu'nda neden var. Bunu kimse kendine sormuyor mu? 

Taş sopa var diyorlar. Dışarıdan gelen adamlar provakasyon yaptılar dediler. 28 kişi hakkında şikayette bulunuldu, 26 kişi akkuzulu köyünden. 2 'si de yan mahalleden. Biz 37 kişi tespit ettik, 37 kişi ile 28 kişinin birbiriyle çakışanlar var, ortaklık var. 61 kişinin 2'si Çubuk'tan akrabalık var, 2'si başka köyden, gerisi akkuzulu, nasıl dışarıdan organizasyon. 

Şu ana kadar, dışarıdan provakasyon söz konusu değil, araştırmalarımız sürüyor. Bu tamamen orada gerçekleşen bir reaksiyondur. Bir siyasetçi yalan söylerse, bir daha toplumun önüne çıkabilir mi? Kılıçdaroğlu, dedi ki 'Ailenin de muhtarın da haberi var' dedi. Ben bugün hangi olayı tartışayım. Birisi diyor ki, TOMA niye yok diyor. Şehit cenazesine toma gider mi. Bugün Ünsal Paşayla tekrar konuştum, gaz sıkalım diyorlar, gaz sıkılsaydı var ya, esas sıkıntı o zaman başlardı. O dakikadan itibaren 5-10 dakika ulaşamadım . Telefon çekmiyordu, hemen emniyet müdürümüzle, il emniyet müdürümüzle sürekli telefon teması ortaya koyduk. CHP Genel Başkan yardımcısı aradı beni, yol tek taraflı olduğu için arkadaşların güvenli çıkarmak istediğini söyledi. 

Orada bu konunun tamamında, Jandarmanın eksikliği olsa ben var derim. Gerekli kuvvet göndermiş, tedbir almış. Bu Ankara'da bir protokol işler, şehit cenazelerinde protokol işlemez. Vatandaşla ön saf yan yanadır. Yan yana olmasa bile, yürümeye başladığınız zaman mesafe biter. Orada da olaylar arabaya giderken oldu. Eğer köy konağına gitmiş olsalardı hiç bir problem olmazdı. Neyle kalırdık, bir protesto ile karşı karşıya kalmış olurduk. 

Levent Gök oraya gitse, kimse ona itiraz etmez. Giderler, gidiyorlar da zaten. Tarım ve Orman Bakanı , Ben , CHP'liler beraber gittik 4 ay önce, hatırlarsınız şehit babası omzuma yaslandığı bir fotoğraf var. 

Kemal Bey, benimki niyet okumak tabi. Siyasetin bir tarafı pragmatiktir. Sonuç almak ister. Dedi ki İstanbul Ankara'yı aldım. Bir açığım var HDP, PKK sıkıntısı var onu da aşmak isterim. O tarafta da ben buradayım ddüşüncesi olur. Bu benim okumam olur. Kendini güçlü hissettiği zaman dilimi içerisinde, bunu atlarsam, bundan sonraki siyaset güzergahımı daha geniş şekle getirebilirim. Öyle bir anlayış ortaya koyduğunu benim okumam bu.

Osman Sarıgün Meselesi

(Osman Sarıgün'ün elinin öpülmesi)  Bu dediklerini görmezdim. Herkesin kendine ait bir fikri var. Oradaki insanlar niye elini öpmüş, akrabası mı , yeğeni mi, bilmiyorum. Kimseyi burada zan altında bırakmam. Bizim bunu toplumsallaştıracak bir duruma getirmemiz doğru değil. Ben şunu isterdim, böyle bir olay olmasın. Hiç bunları konuşmayalım. 6-7 yıldır Türkiye'de bu tip olaylar yaşayarak kendi geleceğine yönelik adım atmaktan geri bırakıldı. Bizim önümüzde seçimsiz 4-5 sene var. Tüm büyük meselelerin açılacağı 4.5 yıllık zaman dilimi var. Burada tabi CHP yöneticilerinin bunlara sarılmaları, aynı zamanda da oradaki insanları reaksiyon olabilir, illa terörist değildir. Ama reaksiyon olabilir, başka şeyler olabilir. Bunları terörist diye nitelendirmekte yanlış.

TÜRKİYE İLK KEZ TERÖR ÖRGÜTÜ KONUSUNDA BU KADAR ÜSTÜN KONUMA GELDİ

Türkiye ilk kez terör örgütü konusunda bu kadar üstün konuma geldi. İstanbul'da ne kadar zamandır patlama duymuyoruz. Reyna saldırısından sonra 31 Aralık 2016 tarihinden sonra Allahımıza şükürler olsun, Ankara , İzmir, insanlar çocuklarını okullarına gönderirken endişe ediyorduk. Bu ülkede KCK'nın sokaklarda , caddelerde asayiş timi vardı, timi. Kimlik soruyorlardı. Dün Türkiye'nin en önemli yerlerinden birinde kimi aldığımızı insanlar biliyor mu. Bilmiyor. Amerika'nın konsolosu geliyor Batman'da konuşuyor, 'Siz bana anlatırsanız pentagon'a anlatırım' diyor. Ne işi var Amerika'nın, Pentagonun burada. 

SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi ne yaptı? Şimdi hepinizin siyasal tercihi vardır. Erbakan siyasal postunu nereye koydu. Doğu ve Güneydoğu'ya koydu. Oraya gitti. PKK diye bir terör örgütü ortaya çıktı, siyaseti de yönetmek isteyen bir organizasyon ortaya çıktı. Doğu ve Güneydoğu Türkiye'nin en muhafazakar bölgeleridir. PKK 'nın dini yoktur, dinsiztir. Orayı dinsizleştirmek istedi. Erbakan burada mücadeleyi başlattı. Oradaki mücadeleyi, şeyh, şıh, derviş, aşiretlerle hepsiyle görüşerek, devletin yaptığı terörle mücadeleye muhafazakar bir aks koydu. İstanbul'a gelen kürt kardeşlerimizle birlikte orada irtibat kurdu. Şimdi Şanlıurfa'da aday koydu, PKK adayını çekti. Bu millet enayi mi ya? Adıyaman'da PKK adayını çekti. Bu millet enayi mi?

AYNISI 1960 DARBESİNDE DE OLMUŞTU

CHP şu anda oluşturduğu iklimi 1960 darbesinde de oluşturdu. İklim oluşturmayı iyi biliyorlar. Yalan, dolan konusunda iklim oluşturmayı iyi biliyorlar. 3-4 gündür neler duyuyoruz. Aynısını 1960'a giderken, uçaklar dolusu altın kaçırıyor diye söylediler. Nefret ettirdiler milletten. Siyaset bu , 3-5 puan alırsın, yarın yerine başkası gelecek. Bizim yapmamız gereken topluma örnek olmak.