İYİ Parti'den MEB'e 'Öğrenci Andı' Tepkisi

İYİ Parti Adana Milletvekili ve GİK üyesi İsmail Koncuk , TBMM'de düzenlediği basın toplantısında MEB'in öğretmen atamaları, emeklilikte yaşa takılanlar, ücretli öğretmenlik ve öğrenci andı konularında önemli açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti'den MEB'e 'Öğrenci Andı' Tepkisi

İsmail Koncuk'tan 'Öğretmen Ataması, Sözleşmeli Kamu Personeli, EYT ve Öğrenci Andı' Açıklaması

İsmail Koncuk, TBMM'de düzenlediği toplantıda, MEB'in 2023 Vizyonu toplantısına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Milli Eğitim Bakanı Selçuk'unöğretmen atamaları konusunda hamle yapması gerektiğini, öğretmenlerin Ziya Selçuk'a umut bağladığını söyleyen İsmail Koncuk, "Öğretmenlerin büyük umut bağladığı Sayın Selçuk’tan, ataması yapılmayan, sayıları 400 bini geçen öğretmenlere bir umut beklerken, Sayın Selçuk, ücretli öğretmenlik sömürüsünü daha sistematik hale getirme kararı vermiştir." ifadelerini kullandı.

MHP'NİN EYT ÖNERİSİNDE ÖNCE EVET DEMESİ, SONRA ÇEKİMSER KALMASI

İYİ Parti'nin TBMM'de gündeme getirdiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar önerisinin AK Partili ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesine ilişkin de konuşan Koncuk, MHP'nin daha önce EYT konusunda benzer teklifler verdiğini hatırlatarak, "Bir kanun teklifi vermişseniz o kanun teklifine destek hangi siyasi partiden gelirse gelsin arkasında duracaksınız. İYİ Parti grubu olarak böyle bir duruma düşmekten Allah’a sığınırız" ifadelerini kullandı.

KAMUDAKİ SÖZLEŞMELİ PERSONELİN DURUMU VAHİM

Kamudaki sözleşmeli personel durumunu da gündeme getiren İYİ Parti Adana Milletvekili, kamu istihdam modellerinin güvencesiz hale getirildiğini, sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi gerektiğini, sözleşmeli personellerin özlük hakları konusunda vahim durumda olduklarını söyledi. Koncuk, "Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre 4B, 5393 sayılı Kanun, İdari Hizmetli Sözleşmeli, vekil ebe, hemşire, imam gibi uygulamalarla; aynı işi yapan çalışanlar farklı kanuni statülerde istihdam edilmektedir. Farklı kanuni statülerde çalışma, Anayasamızın eşitlik ilkesinin açıkça çiğnenmesidir ve maalesef bu istihdam modelleri güvencesiz çalışma şeklini oluşturmaktadır. Çalışma hayatında tek bir istihdam türü olmalı, çalışanların özlük hakları tek bir hukuki düzenlemeyle sağlanmalıdır. Aksi, çalışma hayatında aksaklıklara neden olmaktadır. Ne yazık ki hukuki karmaşaya neden olan sözleşmeli personel istihdam etme uygulamasından bir türlü vazgeçilmemiştir.Birçok sözleşmeli memur eş durumu, sağlık, eğitim gibi özür tayin haklarına sahip değildir. Sözleşmeli çalışanlar; çocuklarından ve eşlerinden yıllarca ayrı kalmakta, aile bütünlüğü bozulmaktadır. Ekonomik ve sosyal hakları her geçen gün geriye giden, geçim sıkıntısı çeken, aile bütünlüğü sağlamakta zorluk yaşayan sözleşmeliler bu mantığın kurbanı olmaktadır. Kamuda verimliliğin ve iş kalitesinin arttırılması isteniyorsa, sözleşmeli istihdam bu amaca aykırı bir davranıştır." dedi.

MEB'İN 'ÖĞRENCİ ANDI' KARARI

MEB'in Danıştay Kararı'nı temyiz etmesiyle ilgili tepki gösteren Koncuk, Milli Eğitim Bakanı'nın daha önceki Atatürkçü konuşmalarını hatırlatıp, "Andımız ile ilgili Danıştay 8. Dairesinin kararını temyiz eden Milli Eğitim Bakanı Sayın Selçuk’un 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunundan haberi olmadığı anlaşılmaktadır. Andımıza karşı olan bir Milli Eğitim Bakanı’nın, çocuklarımızı 1739 sayılı Milli Eğitim Kanununda vücut bulan, Atatürk ilke ve inkılaplarına, Türk milliyetçiliğine uygun bir eğitim öğretim zemini hazırlamasını beklemek mümkün değildir. Andımızın okunmasının yasaklanmasından yana taraf olan Milli eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un şuandan itibaren Atatürk ve Atatürkçülük konusunda söyleyeceklerinin kamuoyu nezdinde bir anlamı olmayacaktır. " dedi.