EGM'ye Sivil Memur Alımı Meclis Gündeminde! '66 Bin Polis Var, Yerine Sivil Memur Alımı Yapılsın!'

Cumhuriyet Halk Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, TBMM'de Kamuda tasarruf hamlesi için polis alımlarının kısıtlamaya gidilmesi gerektiğini, sivil memur alımı artışıyla tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

EGM'ye Sivil Memur Alımı Meclis Gündeminde! '66 Bin Polis Var, Yerine Sivil Memur Alımı Yapılsın!'

EGM'de istihdam edilen her 4 polis memurundan birinin sivil memur işi yaptığını söyleyen Öztunç, polis alımı yerine sivil memur alımı yapılması halinde maaşlarda tasarrufa gidilebileceğini söyledi.

"66 BİN POLİS, POLİSLİK MESLEĞİ DIŞINDA GÖREV YAPIYOR"

Öztunç, "Bakın, bu vereceğim bilgiler Kamu Denetçiliği Kurumunun raporundan: Polislerin yüzde 27,7'si yani 66 bin polis, polislik mesleği dışında görev yapıyor. Her 4 polis memurundan 1'i sivil personelin işini yapıyor. Nedir bunlar? Sosyal tesislerde, polisevinde, kantinde, kreşte görev alıyorlar. Mesela, 152 sosyal tesiste görevli 3.589 personelin 2.064'ü emniyet hizmetleri sınıfından, bunların 236'sı rütbeli personel. 165 kantinde görevli 689 personelin 534'ü Emniyet hizmetleri sınıfı personeli. 4 kreş ve gündüz bakımevinde 34 personelin 18'i Emniyet personeli. Yani polis, polislik mesleğinden, diğer polisler gibi silah taşıyor, onların bütün haklarından yararlanıyor ama kreşte, bakımevinde, sosyal tesiste görev yapıyor, polislik yapmıyor." şeklinde konuştu.

"MAAŞ TASARRUFU YAPILABİLİR"

Polislerin maaşlarının 6 bin civarında olduğunu 66 bin polis memuru yerine 66 bin sivil memur istihdamının gerçekleşmesi halinde 200 milyon TL yıllık kar elde edilebileceğini söyleyen Öztunç , "Bu, iki açıdan yanlış. Birincisi, diğer polis arkadaşı silahla meydanlarda görevini yaparken onlar kantinde, bakımevinde görev yapıyorlar. İkincisi, bunların maaşları 6 bin lira civarında yani polis memurunun ortalama maaşı 6 bin lira civarında. Eğer bu bahsettiğim 66bin polisin yerine sivil memur alınırsa oraya -sivil memurun yapacağı işler bunlar- sivil memur bu işi yaparsa, 3 bin lira maaş aldığını hesaplarsak Kamu Denetçiliği Kurumunun raporuna göre, yıllık 200 milyon TL de kâr yapıyorsun. Hem polis memuru polislik yapıyor, sivil memur onun işini yapıyor hem de devletin kasasında yıllık 200 milyon lira kâr kalıyor. Bu belki bugün buraya yetişmedi ama belki bir başka yasada bu değerlendirilebilir, bunu bir öneri olarak sunmak istiyorum." şeklinde konuştu.