'İşsizlik yok, İş Beğenmeyen Var' Söylemlerine Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'dan Sert Tepki

Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, TBMm Genel Kurulu'nda işsizlik meselesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'İşsizlik yok, İş Beğenmeyen Var' Söylemlerine Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'dan Sert Tepki

Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral: 'İşsizlik yok, İş Beğenmeyen Var' Söylemi Kabul Edilemez

Türkiye'nin başlıca sorunları arasında işsizliğin geldiğini söyleyen Ankara Milletvekili, TÜİK verilerine göre Van, Bitlis , Muş ve Hakkari illerini kapsayan bölgenin 2018 yılı işsizlik oranında en yüksek 2. sırada olduğunu belirterek, "Yine TÜİK verilerine göre, Van, Bitlis ve Muş ve Hakkâri illerimizi kapsayan bölgenin 2018 yılı işsizlik oranının en yüksek 2'nci sırada olduğu ve yüzde 21,5 oranında gerçekleştiği öğrenilmiştir. Eğer biz, bu bölgelerde terörü yok etmek, devletin varlığını güçlendirmek, insanımıza refah sağlamak istiyorsak Şeyh Edebali'nin dediği gibi, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." ilkesini bir slogan olmaktan çıkarıp hizmetle hayata geçirmeliyiz.Sayın milletvekilleri, burada bir önemli sonuç da, TÜİK'in aynı verilerinde geçmişe doğru gittiğimizde ortaya çıkmaktadır. Bitlis, Van, Muş ve Hakkâri bölgesinin 2018 yılıitibarıyla diğer üç yıla göre daha düşük bir konuma geldiği ve son sırada yer aldığı görülmüştür. Burada biraz düşüşün olduğu görülmektedir." dedi.

TÜİK verileri ve AA'nın servis ettiği haberlerle ilgili 'Komedi' yorumunda bulunan İYİ Parti Ankara Milletvekili, "Yok." demekle fakirlik yok olmuyor arkadaş, "Yok." demekle işsizlik, fukaralık yok olmuyor. İktidar partisine mensup bir milletvekili arkadaşımız açıklama yapmış, demiş ki: "Türkiye'de kriz yok, işsizlik yok; iş beğenmeyenler var." Ben, bu söylemi asla kabul edemiyorum, işsizlik verileri ortadadır, TÜİK'in bugün görüştüğümüz verileri ortadadır. Yine söylüyorum, "Yok." demekle ne fakirlik ne de işsizlik yok olmuyor. Bu düşüncelerle, araştırma önergemize olumlu oy vermenizi Bitlis, Van, Muş ve Hakkâri için oralardaki vatandaşlarımızın adına sizlerden istirham ediyor, saygılarımı sunuyorum." dedi.

ANKARA MİLLETVEKİLİ'NİN KONUŞMASI:

Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri; İYİ PARTİ grup önerisi olarak getirilen Bitlis, Van, Muş ve Hakkâri illerinin TÜİK verileri bağlamında son ortaya çıkan ekonomik sorunlarının çözümü üzerine verdiğimiz Meclis araştırma önergesinin gerekçesini açıklamak üzere söz almış bulunuyorum.

Öncelikle, bundan dokuz yıl önce gerçekleşen Van Erciş depreminde hayatını kaybeden 644 vatandaşımıza yüce Allah'tan rahmet diliyorum.

Saygıdeğer milletvekilleri, bu kürsüden sizlere bir Ankara Milletvekili olmaktan öte Bitlis'in, Ahlat'ın, Muş'un bir evladı olarak hitap etmek istiyorum. Başta bölge milletvekilleri olmak üzere bütün milletvekillerimizin de sözlerime gönülden katılacağına ümit ediyor ve inanıyorum. 4 il saydım, bunlardan biri memleketim olan Bitlis, diğerleri ise Van, Muş ve Hakkâri'dir. Bu illerimizdeki vatandaşlar dertlidir, çaresizdir ve umutsuzdur. Dertlerinin başında güvenlik problemleri, terör ve etnik temelli sorunlar geliyor gibi görünse de aslında bölgenin Türkmen, Yörük, Kürt, Arap demeden ortak problemleri vardır. Bunlar: Fakirlik, geri kalmışlık, işsizlik ve geçinememektir. Pek çok Bitlisli, Muşlu, Vanlı hemşehrimizle hasbihâl ediyoruz. Bölgenin vatandaşı geldiğinde ya iş soruyor, yardım arıyor ya da var olan işlerini KHK'lerle, FETÖ iftiralarıyla nasıl kaybettiklerini anlatıyorlar.

Memleketim Ahlat'ta -hukuken tartışmalı olsa da- devletimizi temsilen bir saray yapılıyor ancak Ahlatlı sarayla birlikte fabrika istiyor, yatırım bekliyor, işsizlikten, yoksulluktan kurtulmak istiyor, istihdam bekliyor. Sadece saray yapmakla o şehre kıymet verdiğimizi gösteremeyiz, gösteremezsiniz. Ahlat, ecdadımızdan gördüğü değeri yeniden görmek istiyor.

Kıymetli milletvekilleri, geçtiğimiz hafta, Genel Başkanım Sayın Merak Akşener Hanımefendi ve parti kadrolarımızla birlikte Muş'ta İYİ PARTİ'li olan belde belediyelerimizi ziyaret ettik. Muş halkı Genel Başkanımızı ve İYİ PARTİ heyetini bağrına bastı. Gördük ki Muş halkının derdi hiç bitmiyor. Yoksulluk almış başını gitmiş. Tarıma son derece elverişli ılıman bir iklimi olan, ortasından Murat Nehri'nin geçtiği o güzel ve verimli topraklarda neredeyse sadece karpuz yetişebiliyor. Şeker fabrikalarının satılması sonucunda pancar üretimi dibe vurmuş, tütüne getirilen kota sebebiyle hem Bitlis hem de Muş'ta tütün üreticisi âdeta zincire vurulmuş durumda. Bu cennet gibi topraklarda yoksulluk almış başını gitmişse iktidar şapkasını önüne koymalı ve düşünmelidir. Biz, İYİ PARTİ olarak belediyelerimizle birlikte üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazırız.

Saygıdeğer milletvekilleri, TÜİK tarafından 2018 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasının sonuçlarına göre ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu bölge, 10.965 TL'yle Van, Muş, Bitlis, Hakkâri illerimizin içinde olduğu bölge olmuştur.

Yine TÜİK verilerine göre, Van, Bitlis ve Muş ve Hakkâri illerimizi kapsayan bölgenin 2018 yılı işsizlik oranının en yüksek 2'nci sırada olduğu ve yüzde 21,5 oranında gerçekleştiği öğrenilmiştir. Eğer biz, bu bölgelerde terörü yok etmek, devletin varlığını güçlendirmek, insanımıza refah sağlamak istiyorsak Şeyh Edebali'nin dediği gibi, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." ilkesini bir slogan olmaktan çıkarıp hizmetle hayata geçirmeliyiz.

Sayın milletvekilleri, burada bir önemli sonuç da, TÜİK'in aynı verilerinde geçmişe doğru gittiğimizde ortaya çıkmaktadır. Bitlis, Van, Muş ve Hakkâri bölgesinin 2018 yılı itibarıyla diğer üç yıla göre daha düşük bir konuma geldiği ve son sırada yer aldığı görülmüştür. Burada biraz düşüşün olduğu görülmektedir.
Kıymetli milletvekilleri, Anadolu Ajansının bir araştırma hakkında servis ettiği haber ve TÜİK'in basın bülteni ise ayrı bir komedidir. Araştırmadaki bütün olumlu yerler cımbızlanmış, haber hâline getirilmiş, olumsuz hiçbir hususa ise değinilmemiştir, bu bir sorumsuzluktur.

"Yok." demekle fakirlik yok olmuyor arkadaş, "Yok." demekle işsizlik, fukaralık yok olmuyor. İktidar partisine mensup bir milletvekili arkadaşımız açıklama yapmış, demiş ki: "Türkiye'de kriz yok, işsizlik yok; iş beğenmeyenler var." Ben, bu söylemi asla kabul edemiyorum, işsizlik verileri ortadadır, TÜİK'in bugün görüştüğümüz verileri ortadadır. Yine söylüyorum, "Yok." demekle ne fakirlik ne de işsizlik yok olmuyor.

Bu düşüncelerle, araştırma önergemize olumlu oy vermenizi Bitlis, Van, Muş ve Hakkâri için oralardaki vatandaşlarımızın adına sizlerden istirham ediyor, saygılarımı sunuyorum.