Behiç Çelik: Suriyeliler Peyderpey Ülkelerine Göç Ettirilmeli

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda Hatay'daki suriyelilere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Behiç Çelik: Suriyeliler Peyderpey Ülkelerine Göç Ettirilmeli

Behiç Çelik: Suriyeliler Ülkelerine Göç Ettirilmeli, Çünkü...

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda Hatay'daki suriyelilere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin en önemli vilayetlerinden birisi olan Hatay'ın Suriye'deki iç savaştan en çok etkilenen vilayet olduğunu, Suriyelilerin buranın demografik yapısına büyük etkisi olduğunu söyleyen Çelik, "Hatay, doğal olarak en çok etkilenen vilayetimizdir, buranın demografik yapısına büyük olumsuz etkisi olmuştur Suriye savaşının. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verdiği rakamlara göre sadece 240 bin Suriyelinin Hatay vilayetinde yaşadığını gösteriyor. Ama kayıt dışı olan, kaydedilemeyen Suriyelilerin sayısını maalesef bilemiyoruz ama şöyle bir şey daha var: Hatay'da yaşayan Suriyelilerin, diğer illerde yaşayan Suriyelilerden farklı olarak Hatay insanıyla daha uyumlu yaşadığını da burada devlet yetkililerinden öğrenmiş bulunuyoruz, bu olumlu bir durumdur." dedi.

Hatay'ın jeostratejik önemine de dikkat çeken İYİ Parti Mersin Milletvekili, "Ayrıca, Hatay'ın jeostratejik olarak konumu itibarıyla, Zeytin Dalı Harekâtı yani Afrin'in ordumuz tarafından tamamen ele geçirilmesinden sonra, Hatay vilayeti ve İskenderun Körfezi'nin de ebediyen, inşallah, güvence altında tutulabildiğini de gösteriyor.Burada, özellikle Suriye iç savaşından dolaylı etkilenen Afrin nedeniyle de kendileri olumsuz etkilenen Amanoslardaki PKK unsurlarının 11-12 kişi düzeyine kadar indiği, bunların da yakın zamanda bertaraf edilebileceği tahmin edilmektedir, bu da iyi bir gelişmedir." ifadelerini kullandı.

Hatay'daki suriyelilerin Suriye'ye göçünün hızlandırılması ve orada bulunmasının önemine dikkat çeken Çelik, "Dileğimiz şudur: Hatay'daki Suriyelilerin peyderpey Suriye'ye göç ettirilmesi, oraya yerleştirilmesi çok önemli çünkü bu sağlandığı takdirde, Hatay'dan giden her Suriyelinin Türkiye'ye Suriye içerisinde mevzi kazandıracağını özellikle vurgulamak istiyorum. Dolayısıyla, Hatay bizim çok önem verdiğimiz bir vilayet olmalıdır, olmaktadır ve olacaktır." şeklinde konuştu.