Son Dakika: Kandilli'den 7 Büyüklüğünde Deprem Uyarısı (Ne Zaman Olacak?)

İstanbul 'daki depremler sonrası art arda açıklamalar geldi. Kandilli 'den yapılan son dakika açıklamasında Marmara 'da 7 büyüklüğündeki olası deprem için uyarılara yer verildi.

Son Dakika: Kandilli'den 7 Büyüklüğünde Deprem Uyarısı (Ne Zaman Olacak?)

Kandilli 'den 7 büyüklüğünde deprem açıklaması.

Geçtiğimiz gün İstanbul 'da meydana gelen depremler için açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, marmarada 7 büyüklüğünde deprem tehlikesinin olduğunu ifade etti. 

Özener yaptığı açıklamada, "Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi'nin içinden geçen bölümündeki son 30 yılda Kandilli gözlemleriyle bazı sayılar var. Orta segmente baktığımızda depremlerin daha çok doğu ve batı segmentin üzerinde olduğunu, orta segmentte nispeten daha az deprem olduğunu görüyoruz. 4.5'ten büyük depremlerin sadece bu segmentlerin doğusu ve batısında olduğuna dikkatimizi çekiyor." dedi.

Son 4 gün içinde meydana gelen depremlerin orta segmentin yakınında olduğunu söyleyen Özener, artçıların ana segmente yaklaştığını ifade etti. Özener, "Bu da 1766 depreminin olduğu fay. Şu anda 200'ün üzerinde deprem kaydettik ve bu sayı sürekli artıyor." dedi.

Artçı sarsıntılar hakkında değerlendirmelerde bulunan Özener, "5.7 ve onun artçısı olan 4.7 depremlerinin olduğu yer ana fayın üzerinde. Yaklaşık 6-7 km kuzeyinde olan depremler. Bundan sonra olan bazı artçı şoklara baktığımızda bunların güneye ve doğuya doğru ilerlediğini, 4.4'lük artçı şokun da ana fayın üzerinde olduğunu görüyoruz." dedi.

ENERJİ BİRİKİYOR

Bir sona yaklaşıldığını söyleyen Özener, "Enerji birikiyor ve dışarı çıkacak, ne zaman çıkacağını bilmiyoruz ama. Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama bu sonun ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla bizim her an depreme hazır olmamız lazım." dedi.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM NE ZAMAN?

Marmara 'da 7 büyüklüğündeki depremin olası olduğunu söyleyen Özener, "Depremin ne zaman olacağını maalesef bilmiyoruz ama olacağını söyleyebilirim. Marmara'da olacak depremin büyüklüğünün 7 üzerinde olacağı zaten bilimsel olarak açıklanmış bir gerçek. '5.7'lik deprem oldu artık her şey geçmiştir' demek gerçekçi değil. 7 gerçeğini kabul edip ona göre tedbirli olmalıyız."  dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA