HDP'li Fatma Kurtulan'dan Yeni Askerlik Sistemi Çıkışı: HDP'liler Sanki Askerlikten Muaf Tutuluyormuş Gibi...

HDP TBMM Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, TBMM Genel Kurulu'nda yeni askerlik sistemi nihai oylaması öncesinde partisi adına söz aldı. Burada , yeni askerlik sisteminin komisyon ve daha sonraki süreçlerinde HDP'lilerin fikri alınmadan hazırlandığını, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın diğer partileri ziyaret ederek kendilerini ziyaret etmeyerek HDP'yi dışladığını söyleyen Kurtulan, yeni sistemle birlikte askerlik süresinin düşürülmesini olumlu bulduklarını fakat vicdani ret hakkının da

HDP'li Fatma Kurtulan'dan Yeni Askerlik Sistemi Çıkışı: HDP'liler Sanki Askerlikten Muaf Tutuluyormuş Gibi...

HDP'li Fatma Kurtulan'dan Yeni Askerlik Sistemi Çıkışı: HDP'liler Sanki Askerlikten Muaf Tutuluyormuş Gibi...

HDP TBMM Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, TBMM Genel Kurulu'nda yeni askerlik sistemi nihai oylaması öncesinde partisi adına söz aldı. Burada , yeni askerlik sisteminin komisyon ve daha sonraki süreçlerinde HDP'lilerin fikri alınmadan hazırlandığını, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın diğer partileri ziyaret ederek kendilerini ziyaret etmeyerek HDP'yi dışladığını söyleyen Kurtulan, yeni sistemle birlikte askerlik süresinin düşürülmesini olumlu bulduklarını fakat vicdani ret hakkının da getirilmesi gerektiğini öne sürdü.

Bedelli askerlik için talep edilen ücretin fakir fukara tarafından verilemeyeceğini bunun gelire göre düzenlemesi yönünde teklifleri olduğunu fakat bunun kabul görmediğini söyleyen HDP'li Kurtulan, "Kanunun hazırlanış sürecine itirazımız, eleştirilerimizin olduğunu paylaşmıştık. Komisyon aşamasında da eleştirilerimizi sunduk. Komisyona alelacele geliş biçimi ve Komisyonda kanunun, teklifin hızla geçme usulüne ilişkin eleştirilerimizi HDP olarak sunduk. Komisyon tartışmaları boyunca da muhalefet ettiğimiz bölümlerine dair önergelerimizi verdik. Genel Kurul aşamasında da bu tavrımız devam etti. Maddelere geçildiği sürede Savunma Bakanının grupları ziyaret durumu gerçekleşti. Ancak tüm gruplarla bir konsensüs arayışı içinde bulunulurken HDP'liler sanki askere gitmiyormuş gibi, HDP'liler sanki askerlikten muaf tutuluyormuş gibi HDP'yi dışlayan tutumunu sürdürdü.u tasarı içerisinde askerliğin altı aya inmesini elbette ki HDP olarak olumlu görüyoruz, bedelli askerlik uygulamasını önemli buluyoruz ancak zorunlu olma durumunu reddettik, muhalefet ettik, değişiklik önergeleri verdik, askerliğin gönüllü olmasını talep ettik, zorunlu olması durumunda da vicdani ret hakkının tanınması gerektiğini savunduk ancak bu önergelerimiz de dikkate alınmadı, çoğunluk oylarıyla reddedildi. Herkesin faydalanabilmesi için bedellinin genç işsizlik, yoksulluk sınırını ele aldığımızda, askeri ücret üzerinden miktarının belirlenmesini istedik yani 31 binin büyük bir meblağ olduğunu, bu uygulamayla birlikte askerliğin aslında daha çok yoksula reva görüldüğü görülüyor, buna itirazımızı sürdürdük ancak bu da reddedildi." dedi.