Yeni Askerlik Sistemi için Tarih Netleşiyor! (Yedek Astsubaylık, Askerlik Süreleri ve Bedelli Askerlik)

Cumhurbaşkanı 'Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek?' sorusuna yanıt verdi. NTV ve Star'ın ortak yayın konuğu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik, yeni askerlik sistemi ve gündemdeki diğer meselelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Milyonlarca genç ve ailesini yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemi taslağının artık kanun taslağı haline geldiğini, son rütuşlarının yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı , askerlik sistemi düzenlemesinin seçimden önce ya

Yeni Askerlik Sistemi için Tarih Netleşiyor! (Yedek Astsubaylık, Askerlik Süreleri ve Bedelli Askerlik)

Cumhurbaşkanı 'Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek?' sorusuna yanıt verdi. NTV ve Star'ın ortak yayın konuğu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik, yeni askerlik sistemi ve gündemdeki diğer meselelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Milyonlarca genç ve ailesini yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemi taslağının artık kanun taslağı haline geldiğini, son rütuşlarının yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı , askerlik sistemi düzenlemesinin seçimden önce yapılması taraftarı olduğunu fakat düzenlemenin seçimden sonraya kaldığını söyledi.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından meclis açılınca ilk işlerden birisinin askerlik sistemi düzenlemesi olacağını belirten AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili daha önce yaptığı açıklamayı yineleyerek, bedelli askerliğin sürekli hale geleceğini belirtti.

Erdoğan, 'Bu konuyla ilgili tabi benim arzumda, savunma bakanımızın da arzusu, seçim öncesi kanunu çıkarmaktı. Yoğunluklar sebebiyle, çalışmalar nedeniyle şu an bitiremedik. Şu an biti, Taslak bir tasarı noktasına geldi. Seçim sonrası , geçenlerde açıkladığım gibi, bunun üzerinde duracağız, milletimizin askerlikle ilgili bağını zedelemeyecek, yaşanan yığılmayı ortadan gidereceğiz. Bedelli bedelsiz, bedelli çıkacak mı, çıkmayacak mı, bu işi artık bitirdik. Artık bedelli daimi olarak var. Ve bununda , Euro, TL, Yurtiçi, Yurtdışı böyle bir şey de yok. Kur neyse durum bunu her iki tarafta. Bundan sonra tabi, bir de savunma bakanımızın bu konuyla ilgili çalışmaları etraflıca, kendisi inşallah o da anlatacak. Seçim sonrasında da bunu inşallah meclis açıldığında, kanunlaştırarak, ilk işlerimizden birisidir diyebileceğim kanun bu olacaktır.' ifadelerini kullandı.

ASKERLİK SÜRESİ, YEDEK ASTSUBAYLIK VE DİĞER MERAK EDİLENLER

Geçtiğimiz günlerde bir mitingde yeni askerlik sistemindeki yedek astsubaylık, maaşlı askerlik konularına da değinen Erdoğan, "Yedek astsubay ve subaylık görevini yerine getirenlere 2 aylık eğtimlerde harçlık, diğer kıta görevlerinde maaş verilecek. Lise mezunları için , diğer eğitim gruplarından isteyenler için 6+6 aylık askerlik uygulaması getiriyoruz. İlk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler. 6 ay sonra devam etmek isterlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar. 12 ay bitiminde arzu eden askerlerimiz sözleşmeli er erbaş kadrosuna geçiş için müracaat edebilecekler. Bedelli askerliğe gelince, dövizli askerlik ile bedelli askerlik arasında herhangi bir fark olmayacak. Dövizli askerlikteki kur neyse aynı şekilde TL olarak da o şekilde gidecek. Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını ordumuzun personel sayısı ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla kalıcı hale getiriyoruz. İkide bir çıkacak mı çıkmayacak mı sıkıntısı olmayacak. Eğitim durumuna bakılmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenler 1 aylık eğtiimden sonra terhis edilecek. Her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten faydalanabilecek. Anneler nasıl oluyor? Bedelli askerlik ücreti sabit formüle göre belirlenecek. Bedelli askerlikten gelen kaynak , tamamı maaşlı olan diğer askerlerimizin maaşlarını karşılayacak. Gençlerimiz için askerlik görevi yük olmaktan çıkıyor. Askere giden gençlerimiz ya bedelini ödeyecek ya da maaşlı olarak göreve devam edecek. Bu askerlerimizin bazıları da sözleşmeli olarak TSK bünyesinde uzun yıllar görev yapmaya devam edecek. Bu çalışma henüz taslak çalışma, nihai hedef ulaşınca paylaşacak. Yeni askerlik sisteminin ülkemize ve gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum. ' şeklinde konuşmuştu.