Yedek Subay ve Astsubay Alımında O Adaylara Öncelik

Yeni askerlik sistemi için geri sayım devam ediyor. TBMM 'de komisyonda kabul edilen ve Genel Kurul 'a sevk edilen yeni askerlik sistemi kanununda yedek subay ve astsubay alımında bazı adaylara öncelik verileceği belirtildi.

Yedek Subay ve Astsubay Alımında O Adaylara Öncelik

Yeni askerlik sisteminde bedelli asker sayısı ve tarihi açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma (ASAL) Genel Müdürü Tuğgeneral Davut Ala , Hürriyet 'e yaptığı son açıklamasında , yeni askerlik sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve bu yıl yapılacka bazı faaliyetlere ilişkin bilgiler verdi. 

BU YIL BEDELLİ YAPACAK ASKER SAYISI

Ala yaptığı açıklamada, bedelli askerlik için bu yıl sonuna kadar öngörülen sayının 145 bin olduğunu ifade eden Tuğgeneral Ala, “Bunların eğitimi için Silahlı Kuvvetler’in belli bir planlama yapması lazım. 145 bin rakamı da Silahlı Kuvvetler’in eğitim sürecini planlamasıyla belirlenmiştir. (Bedel) 15 bin lira olursa müracaat sayısı 800 bin olur, 30 bin lira olursa daha düşer, projeksiyonumuz bunun üzerine. 800 binini de bedelli yapabiliriz ama eğitecek zaman 4 yıla, 5 yıla yayılır. Herkesi değil, o sene eğitebileceğimiz kadarını seçeceğiz. 800 bin kişiden 700 bin kişiyi mi hayal kırıklığına uğratmak iyi yoksa 300 bin kişiden 100 bin kişiyi mi?” dedi.

KURA ÇEKİMİ TARİHİ

Ala, bedelli için yapılacak başvurunun son tarihi ve bedelli kura tarihini de kamuoyuna duyurdu. Ala “Aralığa kadar müracaatları alacağız. Aralığın sonunda kurayı çektikten sonra yükümlülere tebliğ edeceğiz ödemelerini. Aralık ayında işlemleri bitireceğiz” bilgisini verdi. Şu anda yoklama kaçağı ve bakaya durumda olan 460 bin vatandaş da bedelli için son kez bu kuraya başvurabilecek” dedi.

YEDEK SUBAY-ASTSUBAY ALIMINDA O MEZUNLARA ÖNCELİK

Tuğgeneral Ala yedek subay ve astsubay alımına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu ve şu ifadeleri kullandı:

"Yeterince kaliteli vatandaşımız var. Astsubay kaynağımızda da herhangi bir sıkıntımız yok. Projeksiyonumuz 5 bin kişi ama tabii bu yıllık ihtiyaca göre değişecek. Yıllık meslek yüksekokulu mezun miktarı da yaklaşık 70 bin ile 80 bin arası. Yani 80 bin kişinin içinden en kalitelilerini seçip Silahlı Kuvvetlerimizin etkin, saygın, caydırıcılığına hizmet edecek vatandaşlarımızı bulacağız. Mesela komando nitelikli astsubay veya komando nitelikli yedek subay seçmek için ‘tam sağlam’ kriterimiz var. Öncelikli olarak beden eğitimi ve BESYO dediğimiz okullardan mezun olan yani bu işi fiziksel olarak becerebilecek insanlardan seçeceğiz. Bir sürü kriterimiz var, bu usul ve esaslarımızı da yönetmelikte belirleyeceğiz.”

MALİYET VE DEVLETİN BEDELLİDEN GELİRİ

Teklif sahibi AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, “Yeni askerlik sisteminin devletimize ilave maliyetinin yaklaşık 3.1 milyar Türk Lirası civarında olacağını tahmin ediyoruz. Buna karşılık bedelli askerlikten tahmini gelirimiz yaklaşık 4.5; dövizli askerlikten de 620 milyon olmak üzere toplam 5 milyar Türk Lirası’ndan fazla bir kaynak bekliyoruz” dedi.

Yeni askerlik bekleyen diğer adaylarla bilgi alış verişi için TIKLAYIN