Veli Ağbaba: 94 ve 2001 Krizinde Bile İşsizlik Bu Kadar Değildi

Veli Ağbaba yaptığı son dakika açıklamasında işsizlik meselesine değindi ve  "Dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 14,7 ile adeta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmaya yaklaşmıştır. Bu oran son 10 yılın en büyük işsizlik oranı olarak kayıtlara geçmiştir. 1994 ve 2001 krizlerinde dahi işsizlik oranları bu kadar yüksek seviyede yer almamıştır." ifadelerini kullandı.

Veli Ağbaba: 94 ve 2001 Krizinde Bile İşsizlik Bu Kadar Değildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba 'dan işsizlik açıklaması.

Bir yazılı açıklama yapan Ağbaba, ekonomik kriz koşullarının istihdamı geriletmeye, işsizlik oranlarını yükseltmeye devam ettiğini belirtti.

TÜİK 'in paylaştığı işsizlik verilerine değinen Ağbaba şu ifadeleri kullandı:

"Dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 14,7 ile 4 milyon 668 bine yükselerek adeta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmaya yaklaşmıştır. Bu oran son 10 yılın en büyük işsizlik oranı olarak kayıtlara geçmiştir. 1994 ve 2001 krizlerinde dahi işsizlik oranları bu kadar yüksek seviyede yer almamıştır. 1994 ve 2001 krizinde işsizlik seviyesi yüzde 8,5 ile yüzde 10 arasında seyretmiştir. İşsizlik en çok da ülkemizdeki milyonlarca genci etkilemeye devam ediyor. Türkiye, 28 AB ülkesine kıyasla genç işsizliğin en yüksek olduğu beşinci ülke durumundadır. Türkiye, yine AB ülkelerine kıyasla genç işsizliğin sürekli arttığı ikinci ülke konumundadır."

EN ÇOK GENÇLER ETKİLENİYOR

Türkiye'de işsizliğin en çok gençleri etkilediğini belirten Ağbaba, TÜİK istatistiklerine göre, genç işsizliğin oranının yüzde 26,7'ye yükseldiğini aktardı.

AB'DE YÜZDE 17 , TÜRKİYE 'DE YÜZDE 26,7

Genç işsizliğin artarak devam ettiğini söyleyen Ağbaba açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

"Türkiye yüzde 26,7 ile AB ülkelerine göre en yoğun genç işsizliğin yaşandığı ülkelerden biridir. Genç işsizliği yaklaşık olarak 1,2 milyon civarına dayanmış durumdadır. AB üyesi ülkelerde ortalama genç işsizliği yüzde 17 civarındadır. AKP iktidarının sürekli 'Dünyanın büyüyen en büyük üçüncü ekonomisiyiz' ve 'AB bizi kıskanıyor' demesine rağmen sadece genç işsizlik verilerini AB ülkeleri ile kıyasladığımızda, bu söylemin ne denli gerçek dışı olduğu açıkça ortaya çıkıyor. 2008 küresel finans krizinden birinci dereceden etkilenen İrlanda'da bile genç işsizlik oranı yüzde 15 civarındadır."

Kamubulteni.com  | Ankara