TBMM'de EYT Konusunda Neler Yaşandı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Uzun Süre Sonra Meclisten Müjdeli Bir Haber Aldı!

TBMM'de EYT Konusunda Neler Yaşandı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Uzun Süre Sonra Meclisten Müjdeli Bir Haber Aldı!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bugün EYT konusunda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun imzasını taşıyan Emeklilikte Yaşa Takılanlar teklifi CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla TBMM'de kabul edildi.

AK Partili milletvekillerinin red oyuna rağmen kabul edilen teklif TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.  Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda İYİ Parti'den Ergun, MHP'den Akçay, CHP'den Beko, HDP'den Bilgen konuşma yaptı. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama neticesinde EYT konusunun TBMM Gündemine gelmesi kesinleşti. Oylamaya katılan muhalefet partilerinin milletvekillerinin tamamı olumlu yönde oy kullandı.

TBMM'DEKİ KONUŞMALARIN TAMAMI VE OYLAMA ESNASINDA YAŞANANLARA GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYIN.

İYİ PARTİ VE MHP EYT KONUSUNDA NE SÖYLEDİ?

Milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiren teklifle ilgili teklifin sahibi İYİ Parti adına Muğla Milletvekili Metin Ergun söz aldı. Metin Ergun, Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda muhalefet partilerinin tamamını birlik olmaya davet etti. MHP adına söz alan Erkan Akçay, teklifle ilgili MHP'nin seçim vaatlerini hatırlatarak EYT konusunun görmezden gelinemeyeceğini, Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarla ilgili yeni çalışmalar yapılması, mali yükümlülüklerin göz ardı edilmeden, siyasi ranta çevrilmeden görüşülmesi gerektiğini söyledi.

CHP NE SÖYLEDİ?

CHP adına ise Kani Beko söz alrak, "Sayın Başkan, sayın vekil arkadaşlarım; 1999 yılından bu yana emeklilikte yaşa takılan arkadaşlar -insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecek- hak ettikleri maaşı maalesef alamıyorlar. Devletin, emeklilikte yaşa takılan arkadaşlarımızla yapmış olduğu toplu iş sözleşmesinin arkasında durmasını istiyorlar. Yani bir icazet istemiyorlar, diyorlar ki: "Bizim hakkımızı gasbettiniz, gasbettiğiniz hakkımızı geri verin." Neydi bu toplu iş sözleşmesi? Bu sözleşme aynen şöyle: Devlet 1999 yılı öncesi dedi ki: "Kadınlar yirmi yıl çalışırsa, erkekler yirmi beş yıl çalışırsa, 5 bin prim gününü doldurursa biz size emekli maaşı bağlayacağız." Ve devlet sözünde durmadı, Sosyal Güvenlik Kurumu sözünde durmadı, 1999 yılından bu yana bu arkadaşlarımız maalesef çok ama çok mağdur oldular. Şimdi, bu arkadaşlarımızın maaş alamadığından dolayı mutlaka çalışmaları gerekiyor, devlete göre "Siz çok gençsiniz, gidin çalışın." diyorlar ama iş yerlerine gittiklerinde de söyledikleri şey "Bugün milyonlarca genç işsiz varken size iş veremeyiz." dedi ve teklife destek verdi.