TBMM'de 3600 Ek Gösterge, Öğrenci Affı, KYK Borçlarına Öteleme, İŞKUR TYP Çalışanlarına Kadro Çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, öğrenci affı, taşeron işçilerin kadro durumu, 3600 ek gösterge, üniversiteli işçilerin özlük hakları, TYP'li çalışanların durumu, KYK borçları meselelerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

TBMM'de 3600 Ek Gösterge, Öğrenci Affı, KYK Borçlarına Öteleme, İŞKUR TYP Çalışanlarına Kadro Çağrısı

Öğrenci affıyla ilgili teklifinin olduğunu hatırlatan Niğde Milletvekili, KYK borçlarına da değinerek, 280 bin öğrencinin yasal takibe girdiğini, 5 milyon öğrencinin de borçlu durumda olduğunu belirtti. Öğrenciler için af, öğrenim kredisini ödeyemeyecek durumdakiler için öteleme talep eden Niğde Milletvekili, İŞKUR üzerinden istihdam edilen Toplum Yararına Program kapsamındaki işçilerin de durumlarına değindi. TYP'lilerin kısa süreli iş imkanı bulduktan sonra işten çıkarıldığını, 80 bin TYP'linin işsiz durumda kaldığını söyleyen Gürer, öğretmen atamalarına da değindi. CHP'li Gürer, "Milli Eğitim Bakanlığı, gerçekten sorunlu bir bakanlığa dönüştü, taşeron öğretmen sistemine gidiş var. Öğretmen odasına girdiğiniz zaman, kadrolu, sözleşmeli, vekil, ders başı ücret alan öğretmenler diye tanımalnıyor. Tüm öğretmenlerin kadrolu olması gerekiyor. 920 bin öğretmen görev yapıyor, 100 bin öğretmen açığı var, atama bekleyen öğretmenler mevcut. Bunların atamalarının gerçekleşmesi gerekiyor. Sözleşmeli öğretmenler, MEB'de 10 yıl ve üzerinde görev yapmış, formasyonlu öğretmen kadrosuna taşınanların da kadro beklentisi gerçekleşmiyor. Sözleşmeli öğretmenlerden 5 bin alım gerçekleşti. MEB , soru önergeme yanıt verdi, sözleşmeli öğretmen alım yapılmayacağını belirtti. Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenler gibi haklara erişmek istiyor. Asgari ücret düzeyinde ücretlerle çalıştırıyorlar, vekil öğretmen, ders başı öğretmenlerin varlığı, eğitim sistemini taşeron sistemine taşıyor." dedi.

MEB'de çalışan tüm personelin kadrolu olması gerektiğine vurgu yapan Gürer, "60 bin temizlik, 20 bin güvenlik görevlisi İŞKUR'dan işe alındıktan sonra, işlerine son verilmiş. Yeniden işe alınıyor. Oysa tamamı kadrolu olarak MEB'de çalışanlar görevlendirilmelidir. Aile birlikleri personel almak zorunda kalıyor. TYP ve hizmetin ötesinde, MEB'in bazı yerlerde hizmetli görevlendirilmemesi nedeniyle. Aile birliği vasıtasıyla alınanlar var. Okulların bahçeleri bakımsız, büyük kentlerin dışında daha çok görülüyor. MEB'de çalışanların tamamı kadrolu olmalı. TYP'li çalışanların işçi diye tanımı yok. 10 ay sonra işten çıkarıyorlar, kıdemi, ihbarı yok. Süreklilik, güvence yok. Böyle bir çalışma anlayışının MEB'de olması kabul edilebilir değil. Geçici süreyle işe alınanların, orayla adaptasyonu olası değil." şeklinde konuştu.

NİĞDE MİLLETVEKİLİNİN KONUŞMASININ TAMAMINA HABERİN BAŞINDAKİ VİDEODAN ERİŞİLEBİLİR.