Taşerondan Kadroya Geçenlerin Maaşlarına Asgari Ücretteki Gibi Zam Yapılacak Mı?

Taşeron kadro düzenlemesinin ardından kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak işe alınan taşeron işçiler 2019 yılında ne kadar zam alacaklarını, asgari ücret zammının kendilerine yansıyıp yansımayacağını merak ediyor. İşte detaylar.

Taşerondan Kadroya Geçenlerin Maaşlarına Asgari Ücretteki Gibi Zam Yapılacak Mı?

Milyonlarca taşerondan kadroya geçen işçi ve ailesinin merak ettiği konuların başında 2019 yılındaki zam oranı geliyor. 2 Nisan itibariyle sürekli işçi ve belediye şirketlerine geçen çalışanlar için Yüksek Hakem Kurulu kararıyla yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi 2020 yılına kadar geçerli olacak. İlgili kararla sosyal ve mali haklar düzenlenmöişti. YHK kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesine göre taşerondan kadroya geçen işçilere 6'şar aylık dilimlerde yüzde 4 zam yapılmasına karar verilmişti. Fakat ücretlerde meydana gelebilecek enflasyon farkı ve belediye şirketlerine geçen işçilere ilave tediye gibi konular işçiler ve sendikalar tarafından eleştirilmişti. 2019 yılında taşerondan kadroya geçen işçiler ilgili sözleşmeye tabi olacak ve yüzde 4 +4 zam oranını alacaklar. Fakat bu kesinleşmiş bir durum değil, Çalışma Bakanlığı mevcut enflasyonu ve asgari ücrete yapılan zam oranını da dikkate alarak zam oranında değişikliğe gidebilir. Konuyla ilgili Bakanlık kararının bu hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.

Konuyla ilgili Hak İş'ten de bir açıklama geldi. Hak İş Açıklamasında aşağıdaki ifadeler yer aldı:

Değerli arkadaşlar, yeni asgari ücretin açıklanmasıyla beraber akıllarınızda soru haline gelen açıklanan ücretin bize yansıyıp yansımaması ile ilgili kısa bir bilgi vermek ihtiyacı duyduk. Malumunuz şu an bizler bakanlığın yayınlamış olduğu toplu iş sözleşmesine bağlı olarak çalışıyoruz. Sözleşmede de verilmiş olan zam artışları var. Yeni asgari ücretin bize yansıyıp yansımayacağını da bakanlıktan önümüzdeki günlerde gelecek olan görüş yazısı belirleyecek. Sizlerden ricamız şu an için söylenen ortada gezen haberlere yorumlara takılmayın. Ayrıca şartların daha iyi olduğu bizleri daha mutlu edecek yeni bir sözleşme içinde çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Sizler her zaman her şekilde en iyisini hak ediyorsunuz ve inşaallah en iyisi yine olacak. Hepinize iyi çalışmalar dilerim. Hak-İş Kon. Öz Büro İş Sen.