Paralı Poşet Uygulamasıyla İlgili Bakanlıktan Yeni Açıklama: Kullanım Yüzde 75 Azaldı

Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, 5 büyük zincir markette poşet tüketiminin, 2019 yılının ilk iki ayında bir önceki yıla nazaran yüzde 75 oranında azaldığını açıkladı.

Paralı Poşet Uygulamasıyla İlgili Bakanlıktan Yeni Açıklama: Kullanım Yüzde 75 Azaldı

Poşet kullanımında çok önemli mesafeler katedilmeye başlandığını söyleyen Birpınar, 'Yaptığımız istatistikler ve şu anda net gelen resmi verilere göre 5 tane büyük zincir market geçen sene ocak ve şubat aylarında yani iki ayda 600 milyon adet poşet tüketmiş. Bu sene poşet paralı olduğu için aynı dönemde 5 zincir markette poşet kullanımı 150 milyona düşmüş. Yani yüzde 75 başarı var. Onun için vatandaşımıza teşekkür ediyoruz. Sıfır Atık Projesi çığ gibi büyüyor ve dünyaya yayılıyor.' dedi.

Vatandaşların artık tek kullanımlık poşetlerin yerine bez çantalar, fileler tercih etmeye başladığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı, 'İlk başta belki bize biraz kızdılar ama şunu unutmasınlar bu poşetlerden o kadar çok doğada var ki. Bugün İç Anadolu Bölgesi'ne gittiğiniz zaman bütün buğday tarlaları poşetle dolu. Bunlar hasat yapıldığında buğdayın içerisine parçaları giriyor. Daha sonra unun içerisine giriyor, ekmeğin içerisine girip bize geliyor. Aynı şekilde pamuk tarlalarına giden bu poşetler yine hasat edildiği zaman bu pamuğun içerisine giriyor, ipliğin içerisine giriyor ve kumaşların içerisine giriyor boya tutmuyor. Birçok kumaş maalesef yeniden yapılmak zorunda kalıyor. Hem sağlığa hem ekonomiye inanılmaz zararlarının olduğunu biliyoruz.' dedi.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA